camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

Paardjes in galop of Le Corbusier in het MAS: dit zijn onze culturele tips

Ook deze week valt er weer heel wat te beleven op de Antwerpse podia en in de musea. De stadsplannen van Le Corbusier zijn te bezichtigen in het MAS en Oscar en Eddy staan in het Fakkeltheater. Dit zijn onze culturele tips van de week.

 DomSecher

 ilse dewever

1

Eddy en Oscar in volkse komedie

wo 10/04 - zo 05/05 | fakkeltheater | antwerpen | www.loge10.be

Daan Hugaert en Carry Goossens worden op straat al eens aangesproken als Eddy uit Thuis en Oscar uit FC De Kampioenen. In het Fakkeltheater kruipen de populaire acteurs straks in de huid van August Coppenolle en Frans Bossemans. In Bossemans & Coppenolle krijgen de boezemvrienden het gezelschap van onder meer Marijke Hofkens, Michiel De Meyer en Wim Van de Velde.

€24
per persoon
wo 10/04 - zo 05/05/

2

#LikeMe-concerten trappen paasvakantie af

zo 07/04 | lotto arena | merksem | www.sportpaleis.be

Fan van de Ketnetreeks #LikeMe? Dan mag je de concerten van Pommelien Thijs & co in de Lotto Arena niet missen.

3

Paardjes in galop bij Cavallo Gitano

za 06/04 - zo 14/04 | de schorre | boom | www.cavallogitano.be

Een adembenemende show met prachtige paarden, lenige acrobaten en livemuziek: dat is Cavallo Gitano. Bij het spektakel in De Schorre zingt en speelt violiste Emilia Kurova zigeunermuziek uit Rusland en de Balkan. Na de voorstelling in de barokke Roma-tent volgt een zigeunerfeest.

€20
per persoon
za 06/04 - zo 14/04/

4

Onthaasten in musea op Slow Art Day

za 06/04 | vlaanderen & brussel | www.slowartday.com

Diverse erfgoed- en kunstinstellingen laten tijdens Slow Art Day, op zaterdag 6 april, hun bezoekers op een trage manier kennismaken met kunst en erfgoed. Het Antwerpse Foto- Museum nodigt uit om gedurende één uur stil te staan bij één foto. In het M HKA kan je intekenen op een workshop harmonisch tekenen. Terwijl je naar ontspannen muziek luistert, helpt een mindfulness-expert je om je gedachten op papier te zetten. In de Sint-Pauluskerk (foto) onthult de biechtstoel van Kerricxal zijn geheimen. Gidsen vertellen tussen 14 en 17u doorlopend over dit bijzondere laatbarokke houtsnijwerk in de zuidelijke zijbeuk van de kerk. Kom er even bijzitten en gun jezelf de tijd.

5

Dylan Moran krijgt lachers op zijn hand

di 09/04 - wo 10/04 | arenberg | antwerpen | www.livecomedy.be

De Ier Dylan Moran zag je al aan het werk in films als Shaun of the Dead, Run, Fat Boy, Run en Calvary, maar hij is ook een graag geziene komiek, ook in ons land. Een show in het Koninklijk Circus en twee in de Arenbergschouwburg brengen hem eerstdaags terug naar Brussel en Antwerpen. In Dr. Cosmos spuit Moran zijn unieke kijk op liefde, politiek en alledaagse miserie. Als de kwakzalver Dr. Cosmos belooft Moran in anderhalf uur de sores van de toeschouwers op te lossen. “We maken ons zorgen over dezelfde nieuwsberichten, zien de wereld op dezelfde plekken branden en toch proberen we onszelf elke dag weer moeizaam voort te slepen”, aldus de comedian.

€28.5
per persoon
di 09/04 - wo 10/04
20:15 tot 22:15

6

Shirley MacLaine feest in Cinema Zuid

do 11/04 | cinema zuid | antwerpen | www.cinemazuid.be

Sommige musicals, zoals Bob Fosses Sweet Charity (1969), komen nergens beter op hun recht dan op het witte doek. Dat ligt grotendeels aan de onweerstaanbare Shirley MacLaine en de vele hits. Hey Big Spender, bouw je mee een feestje in Cinema Zuid?

€5
per persoon
do 11/04
14:30 tot 14:30

7

Boomse bib opent met feest

za 06/04 - zo 07/04 | boom | www.boom.be

Boom heeft een spiksplinternieuwe bib, en dat verdient een feestje. Op zaterdag 6 april staan er tussen 13.30u en 16u workshops en animatie voor kinderen op het programma, net als rondleidingen en een fotoshoot. Na een optreden van Gili op zaterdagavond, tekenen op zondag jeugdauteurs Marc De Bel en Liesbet Slegers (foto) present. Haar Karel, die de hoofdrol in heel wat prentenboeken speelt, bestaat twintig jaar. Met de hulp van de kindjes maakt ze live tekeningen. Afsluitend is er taart!

gratis
za 06/04
10:00 tot 17:00

8

Bourgondisch Mechelen met Bart Van Loo

za 06/04 | mechelen | www.hofvanbusleyden.be

Met De Bourgondiërs schreef Bart Van Loo (foto) een dijk van een boek. De schrijver vormt op 6 april de leidraad van de Bourgondische dag in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. ’s Namiddags wachten gegidste wandelingen in de stad. Vanuit het stadspaleis waar het museum huist, ontdek je het weelderige verleden van de Bourgondische Nederlanden, met de unieke muurschilderingen van het Schepenhuis als hoogtepunt. ‘s Avonds presenteert Bart Van Loo in de O-L-V-over-de-Dijlekerk zijn kijk op onze Vlaamse ‘Gouden Eeuw’. Muziekensemble Currende, onder leiding van Erik Van Nevel, brengt speelse chansons van aan het Bourgondische hof.

9

Elliott Murphy in OC De Djoelen

za 06/04 | oud-turnhout | www.djoelen.be

 rr

Op 11 mei komt Elliott Murphy concerteren in de Brusselse AB, maar ook vanavond is de Amerikaanse singer-songwriter al in het land. In OC De Djoelen in Oud-Turnhout brengt de 70-jarige rocker straks een greep uit zijn rijke repertoire. Zijn poëtische teksten vallen ook in de smaak van beroemde collega’s zoals Bruce Springsteen, Billy Joel, Phil Collins en Elvis Costello.

10

Het MAS toont de stadsplannen van Le Corbusier in Antwerpen en India

za 06/04 - zo 18/08 | mas | antwerpen | www.mas.be

De Franse iconische architect Le Corbusier droomde van een Linkeroever met 500.000 bewoners in hoogbouw van minstens vijftig meter. Zo ver is het niet gekomen, maar het MAS toont in een expo nu wel de plannen van zijn ‘ville radieuse’. De blokken, die slechts 12% van het gebied mochten inpalmen, zouden op palen staan, met daken als gemeenschappelijke tuinen. Alle autoverkeer moest op een viaduct of ondergronds. Decennia voor de Kennedytunnel pleitte Le Corbusier al voor meerdere oeververbindingen.

Daartegenover zet het MAS de plannen en foto’s van Chandigarh. In deze Indiase stad, die sinds 2016 integraal werelderfgoed werd, realiseerde Le Corbusier zijn ‘ville radieuse’ wel. De architect koos daar voor een horizontale, lage stad. Hij verdeelde zijn stadsplan in dertig sectoren met een strak stratenplan. Elke woonwijk kreeg een eigen park en eigen voorzieningen. Twee jaar lang filmde cineast Christian Barani het leven zoals het is in Chandigarh. De MAS-expo toont die documentaire op acht reuzenschermen.  


per persoon
za 06/04 tot zo 18/08
11:00 tot 19:00