KV Mechelen moet match achter gesloten deuren vrezen na promotiefinale, geen straf voor Beerschot Wilrijk

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een boete van 5.000 euro en één match achter gesloten deuren met uitstel opgelegd aan KV Mechelen. Die straf komt er na de incidenten in de terugmatch van de promotiefinale tegen Beerschot Wilrijk.

yala

Tijdens de allesbepalende titelmatch in 1B werd verschillende keren het gebruik van pyrotechnisch materiaal vastgesteld. Opvallend: het was door vuurpijlen uit het bezoekersvak van Beerschot Wilrijk dat scheidsrechter Lawrence Visser vroeg in de tweede helft iedereen naar binnen stuurde, maar de fikse boete is toch enkel voor KV Mechelen.

(Lees verder onder de video)

“Er dient een nultolerantie te worden gevoerd m.b.t. pyrotechnisch materiaal in stadions”, verklaart de Geschillencommissie. “In casu brengt de verdediging ter zitting geen enkel element aan waaruit zou moeten blijken dat de club gerichte en gestructureerde maatregelen neemt om het probleem van het gebruik van pyrotechnisch materiaal in te dijken.”

“Daarenboven blijkt uit de antecedenten van de club dat Yellow-Red KV Mechelen inmiddels een historie heeft van zware onregelmatigheden en er blijkbaar geen sprake is van enige verbetering. Een strenge bestraffing dringt zich dan ook op”, klinkt het. Dat blijkt nu dus 5.000 euro boete en een wedstrijd achter gesloten deuren met uitstel te zijn. Die voorwaardelijke straf blijft in de lucht hangen tot 9 april 2020.

Geen stadionverbod

Op dezelfde zitting werd ook beslist om géén stadionverbod op te leggen aan Gert Aerts. De marketing en salesmanager van KV Mechelen zou volgens het bondsparket een opzettelijke duw gegeven hebben in de rug van match delegate Fernand Meese, maar de Geschillencommissie stelde een gebrek aan harde bewijzen vast.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws