© rr

CD&V wil meer licht in het weekend

Nu het zomeruur van kracht is, lanceert CD&V Zoersel het voorstel om de straatverlichting in het weekend opnieuw te laten branden. Technisch is zo'n weekendregime mogelijk. N-VA reageert weigerachtig op dat terugdraaien van het lichtplan.

Kristin Matthyssen

CD&V plaatst de aanpassing van het lichtplan op de agenda voor de komende raadszitting van 23 april. In 2016 voerde de gemeente Zoersel zoals de meeste buurgemeenten een lichtplan in, waarbij de openbare verlichting gedoofd wordt tussen 23 en 6u. CD&V zat toen zelf mee in de coalitie en was mee de pleitbezorger. Alleen kruispunten of gevaarlijke bochten worden nog verlicht. Daarmee bespaart Zoersel jaarlijks 179.645 kWh aan energie en wordt 41,7 ton minder CO2 uitgestoten.

Omdat er echter klachten zijn over pikdonkere wegen waar jongeren passeren die in het weekend uitgaan naar fuiven en die niet op verbindingswegen wonen, vraagt CD&V nu om de straatverlichting 's nachts in het weekend te laten branden. Technisch is zo'n weekendregime mogelijk, polste CD&V al bij Eandis.

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en de meerderheidscoalitie zijn hier niet voor te vinden. “Er zijn nog geen ongevallen gebeurd. We zien dat onze jongeren er nu voor zorgen dat hun fietsverlichting beter brandt.”

CD&V pleit verder nog voor een snellere omschakeling naar ledverlichting in de straten. Daar is N-VA ook voorstander van. (kma)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio