Tweede geval van agressie tegen chauffeur De Lijn in Antwerpen, busverkeer hele dag zwaar verstoord

In het busdepot van De Lijn in Merksem hebben de chauffeurs vrijdagmiddag het werk neergelegd. Het ging om een spontane staking nadat een vrouwelijke collega het slachtoffer werd van agressie op de bus aan het Sint-Jansplein in Antwerpen. Rond 17.30u gebeurde er nog een tweede incident ter hoogte van de Roma in Borgerhout. Een chauffeur incasseerde daar een harde slag. Opnieuw raakte het stadsnet zwaar verstoord. Intussen zijn alle acties voorbij. Morgen zou de dienstregeling weer normaal verlopen.

Sam Reyntjens, Joris van der Aa

In de loop van vrijdagvoormiddag werd de 49-jarige vrouw aangevallen aan haar bus op lijn 770 toen ze gestopt was aan de halte aan het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord. “De bestuurster had een reiziger aangesproken over het feit dat hij aan het drinken was op de bus”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van vervoersmaatschappij De Lijn. De onbekende man werd eerst verbaal agressief en begon vervolgens te duwen en trekken. Naast de bus zou hij de bestuurster uiteindelijk enkele trappen gegeven hebben waardoor ze ten val kwam en lichtgewond geraakte. “Het slachtoffer werd naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. De vrouw is tien dagen arbeidsongeschikt. Haar aanvaller vluchtte weg. De politie heeft een goede beschrijving van de man en spoort hem op.

(Lees verder onder de video)

Voor de collega’s van de vrouw was het agressiegeval reden om het werk neer te leggen. “De chauffeurs hebben spontaan het werk neergelegd en zijn binnengereden”, zegt Peter Van Puyenbroeck van de socialistische vakbond ACOD. “Ook wie nu aan zijn of haar shift zou moeten beginnen wil niet vertrekken.”

In totaal zou een vijftigtal bestuurders van de stelplaatsen in Merksem, Wuustwezel en Zandvliet het werk onderbroken hebben. Ten noorden van Antwerpen was het busverkeer zwaar verstoord.

(Lees verder onder de foto.)

© Jan Van der Perre

Nadat er eerder op het Sint-Jansplein een buschauffeur werd aangevallen, kregen politiediensten rond 17.30u melding van een nieuw incident op een bus van De Lijn. Ter hoogte van de Roma, op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, incasseerde een chauffeur een harde slag. Een aantal andere chauffeurs keerde daarop terug naar de stelplaats.

“De man liep een bloedneus op en werd voor verzorging overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. “De chauffeur heeft na het incident onmiddellijk bijstand gekregen van de politie en collega’s van De Lijn. Of de dader een reiziger was, of een andere weggebruiker, moet nog worden onderzocht. In de bus waar de agressie werd gepleegd, hangen camera’s. De beelden worden bewaard en onderzocht.”

Overleg opgestart

De stakende chauffeurs vroegen om een reactie van hun werkgever. “In het verleden hebben we al vaker naar afgesloten stuurposten gevraagd. Die vraag herhalen we nu”, aldus Van Puyenbroeck. Al had een gesloten stuurpost in dit specifieke geval wellicht geen verschil gemaakt, de agressie vond plaats naast de bus.

De Lijn laat weten dat het overleg met de chauffeurs ondertussen opgestart is. “We zitten aan tafel met de vakbonden”, zegt Van de Vreken. “Uit een eerdere bevraging bleek wel dat de meerderheid van de bestuurders geen vragende partij voor een gesloten stuurpost is. Wij veroordelen deze feiten, agressie is een probleem dat helaas niet stopt aan de deur van bus of tram.”

Maandag zitten de vakbonden en de directie samen tijdens een ‘agressiecomité’. “Daar zal de aanpak van het incident besproken en geëvalueerd worden”, legt Van de Vreken uit.

Alle acties na de incidenten zijn ondertussen afgelopen. Morgen zou de dienstregeling terug normaal moeten verlopen.

© Joris Herregods

© Jan Van Der Perre

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio