© rr

Forse strafvermindering voor neerschieten van baas motorbende No Surrender

Het hof van beroep heeft autohandelaar Joop M. (46) veroordeeld tot 5 jaar cel met uitstel voor het neerschieten van Klaas Otto, de oprichter van de Nederlandse criminele motorbende No Surrender MC. In eerste aanleg werd de man nog veroordeeld tot 8 jaar effectieve celstraf. Het hof meent echter dat de schietpartij door Klaas Otto werd uitgelokt, omdat hij de autohandelaar jarenlang had afgeperst en bedreigd.

vdaa

De 45-jarige Joop M., een autohandelaar uit Poppel, loste in maart 2015 een schot op Klaas Otto, de oprichter van de criminele motorclub No Surrender. Het schietincident deed zich voor aan de woning van Mannaerts in Poppel. Klaas Otto was er in de avond van 20 maart, voor de zoveelste keer, op de deur gaan bonken. Otto eiste geld van Mannaerts, voor de zoveelste keer.

De autohandelaar had in de maanden voordien al regelmatig een flink pak slaag gekregen van Klaas Otto. Mannaerts had voor Klaas Otto een oldtimer geregeld, maar de deal liep mis. Klaas Otto vond dat hij daarom een soort boete kon opleggen aan de autohandelaar. De rechtbank in Turnhout veegde het verhaal van Joop M., als zou hij tot wanhoop zijn gedreven door Klaas Otto, destijds nog van tafel.

Het hof van beroep aanvaardt de uitlokking wel. Advocaat Pol Vandemeulebroucke, de raadsman van Mannaerts, legde tijdens de behandeling van het dossier stukken uit een Nederlands strafdossier tegen Klaas Otto neer. Klaas Otto wordt in Nederland immers vervolgd voor een reeks afpersingsdossiers. Het hof brengt de straf terug van 8 jaar effectief naar 5 jaar met uitstel. “Een schitterend resultaat voor mijn cliënt”, aldus Vandemeulebroucke.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio