De pil voor mannen gaat volgende fase in

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

De pil voor mannen gaat volgende fase in

Print

De geboortecontrolepil voor mannen heeft de eerste medische tests bij mannelijke proefpersonen doorstaan. Dat werd de voorbije dagen bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse medische evenement van de vereniging van Amerikaanse endocrinologen.

Amerikaanse onderzoekers van University of Washington en LA BioMed hebben voor het eerst menselijke proeven uitgevoerd met de geboortecontrolepil voor mannen. De resultaten zijn volgens het team veelbelovend. Zo doorstond de pil in kwestie de eerste fase van de veiligheidstests met veertig mannelijke proefpersonen. Dat meldden de onderzoekers tijdens ENDO 2019, een jaarlijkse bijeenkomst van Amerikaanse endocrinologen in New Orleans.

Het anticonceptiemiddel is volgens velen een welkom alternatief voor het condoom en de vasectomie. Volgens de aanwezige onderzoekers van ENDO 2019 duurt het mogelijk wel nog tien jaar vooraleer het veelbelovende geneesmiddel effectief op de markt kan worden gebracht. Hoewel soms wordt aangehaald dat er te weinig sociale en commerciële druk is om de ontwikkeling van het mannelijke anticonceptiemiddel te bespoedigen, blijkt vooral ook de ontwikkeling van het product geen sinecure.

Stoppen van de spermaproductie

De geboortecontrolepil voor mannen is ontwikkeld om de spermaproductie tijdelijk stop te zetten. Het testproduct uit het onderzoek boekte alvast veelbelovende resultaten. Gedurende de volledige duur van het onderzoek namen dertig proefpersonen de echte pil in, de overige tien kregen een placebo toegediend. Bij de eerste groep daalde het hormonengehalte dat nodig is om sperma aan te maken tot een dieptepunt ter vergelijking van de tweede groep. Kort na de proefperiode was dit gehalte alweer genormaliseerd.

Verlaagd libido en erectiestoornissen

Eén van de uitdagingen waarmee ontwikkelaars van de geboortecontrolepil voor mannen geconfronteerd worden, is de mogelijke negatieve invloed ervan op het libido. De geboortecontrolepil uit het onderzoek deed het opnieuw verrassend goed. Bij vijf testpersonen was er sprake van een ietwat verlaagd libido, maar zonder onmiddellijk effect op de seksuele activiteit in kwestie, bij twee andere proefpersonen werd een milde erectiestoornis vastgesteld. Geen enkele proefpersoon staakte de behandeling wegens neveneffecten.

De testresultaten stemmen de onderzoekers positief, doch is voorzichtigheid aangewezen. “Onze onderzoeksgegevens tonen aan dat deze pil de spermaproductie zal verlagen zonder het libido aan te tasten”, verklaart professor Christina Wang van LA BioMed. “Er zijn uitgebreidere proeven nodig om na te gaan of het product als kwaliteitsvol anticonceptiemiddel kan worden ingezet.”

NIET TE MISSEN