camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

Terug naar de nineties of rap vs. poëzie? Dit zijn onze cultuurtips

Goed nieuws voor de fuifbeesten. Het Sportpaleis keert de komende dagen op verschillende manieren terug naar de nineties. Wie het liever wat rustiger houdt, vindt ook zijn gading tussen onze cultuurtips.

Zillion-party. Alex Vercauteren

 ilse dewever

1

Zweedse wind waait door Ballet Vlaanderen

za 30/03 - do 18/04 | opera vlaanderen | antwerpen & gent | www.operaballet.be

Ballet Vlaanderen kijkt over het muurtje. Met Joy wordt er in de Antwerpse opera een dansavond gepresenteerd met twee Zweedse exportproducten: de eigenzinnige choreografen Alexander Ekman en Johan Inger. In de choreografie Joy vraagt Alexander Ekman zich af hoe je vreugde kan uitdrukken in beweging. In Johan Ingers B.R.I.S.A. – naar het Spaanse woord voor ‘wind’ – draait alles om verandering.

€14
per persoon
za 30/03 tot zo 18/04

2

Lize Spit leest voor uit langverwachte tweede

za 30/03 - zo 31/03 | brussel | www.passaporta.be

 Photo News

Meer dan honderd schrijvers bivakkeren dit weekend in Brussel. Het festival Passa Porta geeft hen het woord op een twintigtal locaties. Naast buitenlandse zwaargewichten als Paolo Giordano, Ali Smith of Kristen Roupenian, tekent ook Lize Spit present. Als afsluiter van het festival leest zij in de AB in première voor uit haar langverwachte tweede roman.

Gratis
do 28/03 tot za 31/03

3

Rosas danst op Bach

wo 03/04 - za 06/04 | desingel | antwerpen | www.desingel.be

Twee jaar geleden verblufte Rosas met een choreografie op de Cello Suites van Bach. In deSingel dansen straks zestien performers uit het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker op diens Brandenburgse Concerten. De muziek wordt live op het podium uitgevoerd door B’Rock en violiste Amandine Beyer. Een must see!

4

Carll Cneut schetst in Plantin-Moretus

vr 05/04 - zo 15/09 | plantin-moretus | www.museumplantinmoretus.be

Als eind 15de eeuw in Rome de ondergrondse ruïnes van het beroemde keizerlijk paleis van Nero worden herontdekt, treft men op de bonte muurschilderingen symmetrische versieringen aan, waartussen het wemelt van bizarre dieren en fabelwezens. Deze decoraties gaan de geschiedenis in als ‘grotesken’. In de Renaissance inspireren die tal van kunstenaars, zoals de Antwerpenaars Hans Vredeman De Vries en Cornelis Floris. De expo Grotesken in Museum Plantin-Moretus toont vanaf 5 april hun werk, samen met prentkunst van onder meer James Ensor, Fred Bervoets en Carll Cneut. Deze internationaal gelauwerde illustrator houdt op 7 april een tekenworkshop voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

€8
per persoon
vr 05/04 tot zo 15/09
10:00 tot 17:00

5

Docu reist per trein door Zuidoost-Europa

do 04/04 | cinema Cartoon’s | antwerpen | cinemacartoons.be

In klimaatkritische tijden wordt het vliegtuig nemen om te reizen minder vanzelfsprekend. Volgens fotografen Kioni Papadopoulos en Boaz Timmermans is de trein hét alternatief. Het bewijs leveren ze met hun documentaire Train Travellers, die op 4 april om 20u in Belgische première gaat in Cartoon’s. De kijker volgt de twee op een treinreis door Zuidoost-Europa. Vanuit Athene spoort het duo terug naar Antwerpen. De reis gaat door twaalf landen. Onderweg worden er tien steden bezocht. Toeristische attracties laten de documentairemakers links liggen. Ze voelen meer voor een bezoek aan een treinkerkhof, feesten in een spa of het melken van een geit. 

€7
per persoon
Do 04/04
20:00 tot 21:00

6

Families ‘beStormen’ Turnhoutse Warande

zo 31/03 | warande | turnhout | www.warande.be

Kijken, luisteren, spelen of maken, het kan allemaal tijdens StormOpKomst. Op deze familiedag in de Turnhoutse Warande kunnen kinderen en hun ouders in alle hoeken van het gebouw genieten van korte voorstellingen. Bij Cie Woest (foto) bijvoorbeeld wervelt het publiek samen met de artiesten door de ruimte.

Gratis
zo 31/03
10:00 tot 17:00

7

TEDx neemt al 10 jaar het woord

wo 03/04 | desingel | antwerpen | www.tedxflanders.com

TEDx organiseert wereldwijd lezingen van boeiende sprekers. Het tienjarig bestaan van de Vlaamse tak van de organisatie wordt in deSingel gevierd met acht gasten. Onder hen singer-songwriter Ozark Henry (foto), maar ook Google-baas Thierry Geerts en psychiater en zenleraar Edel Maex. Met Zelda la Grange tekent ook de voormalige persoonlijke secretaresse van Nelson Mandela present. Muziek is er van Amber Setta en percussionist Benjamin Verstraete.

€70
per persoon
wo 03/04
17:00 tot 23:00

8

Sportpaleis keert terug naar nineties

zo 31/03, vr 05/04, za 06/04 | merksem | www.sportpaleis.be

 IMAGEGLOBE

Fuifbeesten zetten dezer dagen de coördinaten van het Sportpaleis in de GPS. Op 31 maart baadt de muziektempel volop in het laserlicht voor de Showtime! Zillion-party. Speciale acts moeten de sfeer van de legendarische Antwerpse discotheek oproepen. Geopend in 1997, sloot de zaak nauwelijks vijf jaar later al de deuren, maar de Zillionvibe blijkt dus nog niet verdwenen. Ook MNM keert op 5 en 6 april terug in de tijd, met MNM Back to the 90s & Nillies. Gastheer Peter Van de Veire ontvangt artiesten als Crystal Waters, The Dinky Toys en Bart Kaëll (foto). Ook het legendarische Swingpaleis keert terug op het podium van het Sportpaleis.

9

Rap vs. poëzie in Mechelen

vr 05/04 | cc mechelen | www.cultuurcentrummechelen.be

 fvv

In het Mechels cultuurcentrum kruisen rappers en dichters de degens tijdens Versus XL. Drie professionele duo’s van rappers en dichters, gewapend met een microfoon, herwerken elkaars werk en dichten en rappen ‘on the spot’. De Antwerpse poëet Yannick Moyson zegt zijn gedacht tegen Mechels rapper Pita. Dichters Christophe Vekeman (foto) en Esohe Weyden flirten met rappers Tiewai en Identity.

vrije bijdrage
vr 05/04
20:00 tot 23:00

10

Luk Perceval legt uitwassen van het kolonialisme bloot in Bourla

vr 05/04 - za 06/04 | bourla | antwerpen | www.ntgent.be

‘Een mep in je gezicht’, ‘een meeslepend ritueel’: de recensenten kwamen superlatieven te kort om de productie Black van Luk Perceval te prijzen. Eerstdaags stelt de Antwerpse regisseur het eerste deel van zijn trilogie The Sorrows of Belgium voor in de Bourla. Geënt op de Belgische driekleur, zoomt Black in op de exploitatie van Congo onder Leopold II, Yellow belicht de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II en Red de terroristische aanslagen in ‘hellhole’ Brussel.

Aan de basis van Black ligt een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan Wil- liam Henry Sheppard, alias ‘the black Living- stone’. Deze missionaris voor de Presbyteriaanse Kerk, die vanuit New York via Londen naar Afrika reisde, was een van de eersten die kritiek uitte op de wantoestanden in Congo. Luk Perceval verzamelde voor deze NTGent-productie een sterke cast rond zich met onder meer Tom Dewispelaere, Frank Focketyn en Aminata Demba.

€19
per persoon
vr 05/04 tot za 06/04
21:00 tot 23:00

.