Vierde kind op komst en dus test Peter Van de Veire hoe pijnlijk weeën zijn

Peter Van de Veire en zijn vrouw verwachten deze zomer een vierde kindje en dus besloot MNM-collega Julie Van den Steen om hem een opmerkelijke uitdaging voor te schotelen. Hij werd in het ziekenhuis aan een weeënsimulator gehangen zodat hij zou begrijpen wat hij zijn vrouw “heeft aangedaan”.

flb

Met Jitske (25), Kato (22) en Hebe (19) heeft Peter Van de Veire al drie dochters en daar komt dus na negentien jaar nog een kindje bij, kondigde de 47-jarige presentator in december aan. Maar vier kinderen betekent ook vier keer bevallen. En dus ook vier keer pijnlijke weeën.

Dat mocht de radiopresentator dit keer zelf aan den lijve ondervinden. Julie troonde hem mee naar het ziekenhuis om een weeënsimulator uit te proberen en dat verliep niet van een leien dakje. “Je kunt de pijn bijna niet beschrijven. Het voelt een beetje alsof ik zal moeten overgeven”, klinkt het niet al te enthousiast. Met als conclusie: “Ik wil nooit bevallen, dat gaat niet gebeuren.”

Kleinzeriger

Dat de pijn Peter zo zwaar valt, is trouwens geen toeval. Mannen zijn echt kleinzeriger, blijkt uit een recent onderzoek. Zo rapporteerden vijftien onderzoekers van vijf universiteiten in Current Biology dat zowel bij muizen als bij mensen mannen veel angstiger opkijken tegen pijn. Dat komt omdat ze zich eerder geleden pijn veel pijnlijker herinneren dan vrouwen.

Mannen zijn écht kleinzerig

© Shutterstock

Geen zieliger kind dan een zieke man, zegt de volksmond. Het is geen vooroordeel: mannen zijn echt banger van pijn.

Nog een geluk dat mannen geen kinderen moeten krijgen, of de mensheid was al lang uitgestorven, beweren vrouwen weleens. De wetenschap geeft hen nu gelijk. Vijftien onderzoekers van vijf universiteiten rapporteren in Current Biology dat zowel bij muizen als bij mensen mannen veel angstiger opkijken tegen pijn. Dat komt omdat ze zich eerder geleden pijn veel pijnlijker herinneren dan vrouwen.

De onderzoekers stelden vast dat mannen en mannetjesmuizen veel gestresseerder waren en hypergevoelig voor nieuwe pijn, wanneer ze teruggevoerd werden naar een plaats waar ze eerder gepijnigd waren. De vrouwen deden het op dat punt veel beter. Dat muizen en mensen gelijkaardig reageren, doet de speurders denken dat hun bevindingen robuust zijn.

Niet dat ze dit resultaat verwacht hadden. Ze waren onderzoek aan het doen naar hypergevoeligheid voor pijn bij muizen, toen ze tot hun eigen verwondering op het verschil tussen de geslachten stootten. Toen besloten ze om het ook bij mensen na te gaan. En jawel!

Mannen waren gestresseerder en hypergevoelig voor nieuwe pijn, wanneer ze teruggevoerd werden naar een plaats waar ze eerder gepijnigd waren

Dat was al helemaal tegen hun verwachtingen in, want uit ander onderzoek was al lang bekend dat mensenvrouwen gemiddeld gezien gevoeliger zijn voor pijn dan mannen. En dat vrouwen als groep meer stress hebben dan mannen. Desondanks bezorgde het vooruitzicht van pijn mannen meer stress dan vrouwen. Toch bij de 41 mannen en 38 vrouwen, allemaal twintigers en dertigers, die werden onderzocht.

Geheugen blokkeren

Ze werden allemaal naar een specifieke ruimte gebracht waar hun voorarm in contact werd gebracht met een – niet al te pijnlijke – hittebron. Nadien kregen ze een strak opgepompte bloeddrukmanchet om hun arm en moesten ze met die arm twintig minuten oefeningen doen. Dat is gruwelijk pijnlijk. De muizen kregen een injectie met azijn, ook gruwelijk.

De volgende dag moesten ze naar dezelfde of een andere ruimte, waar ze weer de matige warmte te verduren kregen. Alleen de mannen in dezelfde ruimte schatten die pijn op een schaal van 100 hoger in dan de dag voordien, én hoger dan de vrouwen. Dat kwam door de schrik voor wat ze dachten dat nog zou komen, menen de onderzoekers. Toen de muizen een stof kregen die het geheugen blokkeert, hadden ze geen extra stress meer. De stress kwam dus wel degelijk van de herinneringen. Dat deel van het experiment werd bij de mensen niet gedaan.

De onderzoekers denken dat hun resultaten nuttig kunnen zijn bij het behandelen van chronische pijn: misschien moet je niet alleen de pijn zelf behandelen, maar ook hoe mensen – of toch mannen – zich hun eerdere pijn herinneren. ‘Intussen ben ik niet al te trots om man te zijn’, bekende onderzoeksleider Jeffrey Mogil in een persbericht van de Canadese McGill Universiteit.

(pvd)

NIET TE MISSEN