Stad wil slimme verlichting uitbreiden

In de Schoutetstraat hangt intelligente volgverlichting. Foto: svh

Stad wil slimme verlichting uitbreiden

Print
Mechelen -

In de Schoutetstraat en op de Vrouwvlietroute in Mechelen loopt sinds vorig jaar een proefproject met volgverlichting. De stad heeft de ambitie om de slimme verlichting uit te breiden en zo efficiëntiewinst te realiseren, maar gaat daarvoor eerst de gebruikers bevragen.

De stad Mechelen is in samenwerking met Fluvius bezig om alle openbare verlichting om te schakelen naar ledverlichting. “Ledlampen zijn een pak zuiniger dan conventionele verlichting. Dat is beter voor het klimaat en dat merken we ook op onze energiefactuur”, zegt Patrick Princen, schepen van Openbare werken. “We zetten in het ledverhaal ook al verdere stappen. Zo dimmen we ’s nachts een groot deel van de lampen en voerden we volgverlichting in op twee trajecten. Zo blijven we pionieren op het vlak van ledverlichting.”

Sensoren

Het dimmen van de ledlampen tot 50% is nauwelijks met het blote oog zichtbaar en toch levert het een bijkomende besparing op. In Mechelen gebeurt dat al tussen 22 uur en 6 uur, voorlopig de langst mogelijke periode waarin dimmen technisch mogelijk is. Op twee plaatsen in Mechelen gaat dat dimmen echter nog verder en dooft de stad de verlichting bijna helemaal, namelijk tot 20% van de volledige sterkte. “Natuurlijk zonder de veiligheid van fietsers en voetgangers in het gedrang te brengen, want van zodra er iemand passeert, lichten de armaturen weer voor 100% op. De verlichting ‘volgt’ dus letterlijk elke voorbijganger en er wordt geen energie verspild”, aldus de schepen.

Dit systeem van volgverlichting met behulp van sensoren is bij wijze van proefproject in gebruik in de Schoutetstraat en op de Vrouwvlietroute tussen de Maanstraat en de Oude Antwersebaan, respectievelijk sinds juni en oktober vorig jaar. Buiten de energiebesparing is volgverlichting ook minder storend voor het milieu en de omgeving.

Ervaringen

Alvorens het systeem uit te breiden, gaan Stad Mechelen en Fluvius de volgverlichting beoordelen op verschillende paramaters. In de Schoutetstraat bijvoorbeeld wil de stad nagaan of het huidige systeem van volgverlichting een goede mogelijkheid is in een stedelijke woonstraat. Het gaat dus niet zozeer over het al dan niet invoeren ervan in andere straten, maar wel over: moeten er aanpassingen gebeuren of niet?

De meningen en ervaringen van bewoners en gebruikers zijn daarbij erg belangrijk. Bewoners van de Schoutetstraat of regelmatige gebruikers van het jaagpad langs de Vrouwvliet worden opgeroepen om de vragenlijst in te vullen via de volgende link: www.mechelen.be/volgverlichting. Op 30 april 2019 wordt de enquête afgesloten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio