© Shutterstock / IG

IJslands natuurgebied is verwoest en daar zit Justin Bieber voor iets tussen

De Canadese popster Justin Bieber wordt met de vinger gewezen door IJslanders. Hij nam er in 2015 een videoclip op voor zijn nummer ‘I’ll Show You’ in het rustige Fjaðrárgljúfur-natuurgebied. Sindsdien wordt de plek overrompeld door Bieber-toeristen.

vwh

Daníel Freyr Jónsson is woordvoerder van de Environmental Agency of Iceland, de dienst die zich op IJsland bezighoudt met het beschermen van de natuurgebieden en waakt over een goed milieu. Hij heeft aan reismagazine Lonely Planet laten weten dat de muziekclip van Bieber grotendeels verantwoordelijk is voor de beschadiging van het gebied. “Deze kloof was enigszins onbekend bij het grote publiek, maar IJslanders wisten wel dat ze bestond,” klonk het. “De grote toename van toeristen begon nadat Bieber kwam. Het aantal bezoekers steeg van 50 tot 80 procent in 2016, 2017 en 2018."

Grote schade

Een bericht op de website van het IJslandse milieuagentschap laat weten dat de vegetatie in het gebied zwaar is beschadigd door zwaar ‘voetverkeer’, maar ook de weersomstandigheden van de voorbije maanden spelen een rol. IJsland heeft een ongewoon warme winter achter de rug met veel regen. Die heeft de weggetjes in paden vol modder veranderd. Om die modderige weg te vermijden, hebben bezoekers op de gras en de heidevegetatie gelopen. Die zone is echter uiterst kwetsbaar in het vroege voorjaar, wanneer de grond nog niet volledig is ontdooid. Opdat de vegetatie voldoende kan herstellen heeft het Environment Agency of Iceland besloten om de site tot 1 juni ontoegankelijk te maken voor het publiek.

LEES OOK. Bloemenveld even afgesloten door Instagramtoerisme

Biebercrisis

Intussen bericht de Biebs - die tegenwoordig enkel kleding van zijn eigen label ‘Drew’ lijkt te dragen en in een zuurstoftank van 8.830 euro slaapt - vooral over zijn persoonlijk herstel op Instagram. Eerder deze maand deelde hij een eerlijke post over zijn emotioneel onstabiele toestand, maandagavond deed hij dat nog eens en hint hij tegelijk naar een baby met zijn vrouw Hailey Baldwin. In de nieuwe post geeft hij fans die verlangen naar een nieuw album niet meteen hoop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Velen onder jullie willen een album. Maar ik was als tiener en jonge twintiger constant op tournee. Tijdens de laatste tour was ik heel ongelukkig en dat hebben jullie vast aan mij gezien. Ik verdien dat niet en jullie ook niet. Jullie betalen voor een energiek concert en ik kon dat niet garanderen naar het einde toe. Nu ben ik gefocust op de diepgewortelde problemen die ik heb, zodat ik niet crash, het beste uit mijn huwelijk kan halen en de vader kan worden die ik wil zijn. Muziek is heel belangrijk voor mij, maar niets gaat voor mijn familie en mijn gezondheid”, staat er. Hij belooft de beliebers wel dat hij “zo snel mogelijk terugkomt met een album omdat hij nu eenmaal veel swag heeft."

MEER OVER IJsland