Melikan Kucam blijft in cel voor gesjoemel met humanitaire visa

Melikan Kucam. Foto: rr

Melikan Kucam blijft in cel voor gesjoemel met humanitaire visa

Print
Antwerpen / Mechelen -

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding van Melikan Kucam (44), het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat verdacht wordt van gesjoemel met humanitaire visa, met een maand verlengd. Zijn advocaat Walter Damen zegt dat er beroep zal worden aangetekend tegen die beslissing.

Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum.

Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap die in conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden zitten. Hij zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te zetten, maar Kucam ontkent dat met klem.

De veertiger zit intussen al tien weken achter de tralies en de raadkamer oordeelde dinsdag dat zijn aanhouding noodzakelijk blijft voor het onderzoek. Kucam gaat in beroep tegen die beslissing, waardoor hij binnen de vijftien dagen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling zal verschijnen.

De 21-jarige zoon van het Mechels gemeenteraadslid werd maandag vrijgelaten onder voorwaarden. Hij mag geen contact hebben met zijn vader.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio