Socialistische vakbond verwerpt loonakkoord

Miranda Ulens van ABVV. Foto: BELGA

Socialistische vakbond verwerpt loonakkoord

Print

Het federaal bureau van de socialistische vakbond heeft het ontwerp van loonakkoord dinsdag met een kleine meerderheid van 56% van de stemmen verworpen. Slechts 34% stemde voor, 10% onthield zich. Eerder zetten ACV en ACLVB wel het licht op groen.

Het ‘neen’ van het ABVV is vooral ingegeven door de te geringe maximale loonmarge van 1,1% bovenop de index, zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. “1,1% is te weinig voor onze mensen. Op het einde van de maand hebben de mensen te weinig over”, aldus Ulens. Ook de beperkte stijging van de minimumlonen met 10 cent per uur is voor het ABVV te weinig.

Meer koopkracht

De soepeler SWT-regeling die in het ontwerpakkoord is overeengekomen, was dan weer positief, erkent de ABVV-topvrouw. “Maar onze jonge generatie heeft duidelijk gezegd dat ze meer koopkracht wil, net als de oudere generatie.”

Volgens voorzitter Robert Vertenueil was er geen communautaire kloof of een kloof tussen centrales. Hij wijst erop dat de onderhandelingen erg genuanceerd verliepen.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk, geeft Ulens toe. “De politiek is aan zet. Zal de regering een bemiddelaar aanduiden, of is het nu aan het parlement. Dat is onduidelijk. We zullen zien”. Verteneuil zegt “open te staan om opnieuw aan tafel te komen”.

Het ABVV is zich momenteel nog aan het beraden over acties.

Nu in het nieuws