Twaalf jaar cel voor ex-politieman die buurvrouw wilde vermoorden voor haar geld

Tim De H. deed rattenvergif in de pralines van zijn buurvrouw en white spirit in haar drankje. Foto: rr

Twaalf jaar cel voor ex-politieman die buurvrouw wilde vermoorden voor haar geld

Print
Antwerpen / Kontich -

Ex-politieman Tim De H. uit Kontich is dinsdag door de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moordpoging op zijn bejaarde buurvrouw. Nadat hij haar vertrouwen had gewonnen, plunderde hij haar rekeningen en wilde hij uiteindelijk haar overlijden bespoedigen om de erfenis te kunnen incasseren terwijl er nog wat geld over was. Dat deed hij door haar te vergiftigen met white spirit en rattenvergif.

“De feiten zijn uitermate ernstig”, oordeelt de rechtbank streng. “Een niets ontziende geldhonger. Stap voor stap werd het vertrouwen van de dame gewonnen en werd het slachtoffer geïsoleerd teneinde controle te krijgen over haar vermogen. Wanneer de rendabiliteit van zijn ‘investeringen’ in het gedrang kwam, deinsde hij er niet voor terug om haar leven te beëindigen met als doel de rest van haar vermogen zich toe te eigenen. De feiten zijn des te ernstig, gezien zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als politieman.”

Tim De H. wordt veroordeeld tot de door het Openbaar Ministerie gevraagde twaalf jaar cel. Zijn vader, die hem hielp bij het vervalsen van enkele documenten, wordt veroordeeld tot een jaar cel.

Vertrouwensband

De feiten speelden zich af tussen 2013 en 2017. Tim D. en E. H. woonden jarenlang naast elkaar in Kontich en daardoor ontstond er een vertrouwensband tussen de twee. Hij werd haar mantelzorger omdat ze geen kinderen heeft en nog nauwelijks contact had haar met haar familie. Door de vele contacten begon hij ook door te hebben dat E. H. behoorlijk wat centen op haar rekening had staan. Toen ze naar een woonzorgcentrum verhuisde, bleef hij er geregeld op bezoek gaan. In 2017, na zo’n bezoekje, vond E. H. dat haar drankje raar smaakte. De politie werd erbij gehaald en wat bleek: er zaten sporen van white spirit in. Later werd ook een praline met rattenvergif gevonden. In juni 2017 werd Tim D. opgepakt.

Uit doorgedreven onderzoek bleek dat er al in 2013 rare dingen waren gebeurd, en dan vooral met de bankrekening van E. H. “Van bij het begin was Tim D. geïnteresseerd in het vermogen van mevrouw H.”, zei het Openbaar Ministerie woensdag tijdens de zitting voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. “Hij nam bijvoorbeeld een foto van een document van de bank waaruit bleek dat ze voor 34.000 euro aan fondsen had. Daarna verkreeg hij een volmacht op haar rekening. Hij verkocht de fondsen, het huurcontract voor haar kluis werd afgesloten en het geld werd overgeschreven op zijn eigen rekening, zogezegd om mevrouw H. ‘te beschermen voor zichzelf’. Hij zou er dan onder meer de rekeningen van het rustoord mee betalen.”

Vervolgens sloot hij ook de rekening af bij de bank waar H. al meer dan 25 jaar klant was en opende hij een nieuwe rekening bij een voor haar onbekende bank. H.’s appartement werd verkocht voor 185.000 euro en Tim D. kreeg 25.000 euro voor zijn hulp bij de verkoop. H. zegde dat ze zich onder druk gezet voelde om die som te ‘geven’.

Leefgeld

In 2013 en 2014 schreef D. vervolgens ettelijke tienduizenden euro’s over op zijn eigen rekening. Eind 2013 bedroeg het saldo op H.’s rekening nog 40.000 euro. Een jaar later, op 31 december 2014, was dat nog amper 2.500 euro. Telkens wanneer de rekeningen voor de serviceflat betaald moesten worden, zuiverde D. volgens het OM de rekening een beetje aan. Maar H. zelf, die totaal niet meer wist hoe het met haar financiën zat, moest het in 2016 doen met 100 euro leefgeld om de zes maanden. Uitbetaald door D., in briefjes van 5 euro, zodat het meer leek.

D. werd ook vervolgd voor valsheid in geschriften, omdat hij samen met zijn vader een vals, handgeschreven testament had opgesteld waardoor hij de enige erfgenaam zou worden. Een handschriftonderzoek wees uit dat het om een imitatie ging. Het handschrift leek op dat van H., maar was dat van de vader van Tim De H. De twee lieten H. het testament onderteken met een list: door er een ander document bovenop te leggen en dan nog snel te zeggen: “Hier moet je ook nog even tekenen.”

Altijd ontkend

Maar om nog wat over te kunnen houden van het geld – het woonzorgcentrum kostte immers behoorlijk wat geld – moest H. ook nog overlijden en dat wilde De H. bespoedigen door haar te vergiftigen met white spirit in haar drankjes en rattenvergif in haar pralines. Het is na één van die pogingen dat D. werd opgepakt. Hij heeft altijd ontkend.

E. H. is nog in leven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio