Standhouders kerstmarkt schenken 5.000 euro aan goede doelen in Senegal

De standhouders van de kerstmarkt en het gemeentebestuur bij de cheque-overhandiging. Foto: Foto Dirk van der Wijden

Standhouders kerstmarkt schenken 5.000 euro aan goede doelen in Senegal

Print
Zoersel - Op maandag 25 maart kregen drie goede doelen nog een laat kerstcadeau van de standhouders van de Zoerselse cadeau- en kerstmarkt. De kerstmarkt, die begin december van vorig jaar plaatsvond, bracht maar liefst 5.000 euro op, een bedrag dat onder de drie projecten verdeeld werd. De cheques werden plechtig overhandigd door burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA).

Wat de Zoerselse kerstmarkt zo uniek maakt, is dat de standhouders solidariteit en integratie hoog in het vaandel dragen. Daarom staan ze elk jaar maar liefst 20 % van hun opbrengst af aan het goede doel. Ook de verdiensten van de centrale cafetaria - in de Kapel - gaat naar hetzelfde goede doel.

Dit jaar konden de organisatoren een bedrag van maar liefst 5.000 euro schenken aan de centrale projecten; drie derdewereldprojecten in Senegal, die geselecteerd werden via de Zoerselse wereldraad:

Marit Goosens en Kris Horemans kwamen begin 2018 in contact met de Senegalese Bineta Fatim Dieng. Zij richtte een weeshuis op voor kinderen jonger dan twee jaar. Daarnaast opende ze ook een school waar kinderen met autisme (tussen 6 en 18 jaar) les kunnen volgen. Haar grote droom is om ook nog een kleuterklasje te kunnen starten. Voorlopig financiert ze het hele project met haar eigen middelen. Wat extra financiële steun is dus zeker welkom.

Marit en Kris stelde ons nog een tweede project voor, in een dorpje in het zuiden van Senegal. Heel wat mensen zijn - omwille van oorlog - weggevlucht uit het dorp. Hierdoor bleef een groot stuk landbouwgrond onbewerkt en raakte het overwoekerd. Met de nodige materialen, middelen en hulp kan men hier opnieuw een mooi stuk landbouwgrond van maken.

De plaatselijke materniteit in Diembéreng in Senegal is een project van de Zoerselse Saly Djiba en Gaby Van Dyck (Diembéreng is het geboortedorp van Saly’s mama). Het gebouw is erg vervallen. De douches, toiletten en materialen zijn dringend aan vernieuwing toe. Ook hier komt wat extra steun dus goed van pas.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio