Dodelijk hondenvirus duikt op in ons land

Archief Foto: Tom Palmaers

Dodelijk hondenvirus duikt op in ons land

Print

Het voor honden dodelijke parvovirus, ook wel gekend onder ‘hondentyfus’, is in Bergen, Luik en Charleroi gemeld. Professor Hans Nauwynck waarschuwt: “Als de vaccinatie niet correct is, loopt de hond gevaar.”

In Charleroi, Luik en Bergen zijn de afgelopen weken verschillende gevallen gemeld van het parvovirus. Enkele honden zijn intussen ook bezweken aan de ziekte. Anderen zijn opgenomen in een dierenkliniek. Een asiel in Quaregnon (Henegouwen) nam al maatregelen om infecties te vermijden. Bezoekers moeten hun schoenen ontsmetten wanneer ze het asiel betreden en mogen de honden tijdelijk niet aaien.

Volgens Hans Nauwynck (UGent), viroloog in de dierengeneeskunde, moeten we niet te snel ongerust zijn maar wel op onze hoede. “Als een hond correct is gevaccineerd op 5, 8 en 12 weken en er ook een titerbepaling is geweest (kijken of het dier de juiste antistoffen heeft red.), hoeven eigenaars zich geen zorgen te maken. Ik weet dat veel dierenartsen die vaccinaties ook correct toepassen, maar soms kunnen mensen daar wat laks in zijn. Helaas is er ook een groeiende groep die zijn honden niet wil vaccineren of zo laat mogelijk, en dan krijg je wel problemen”, waarschuwt Nauwynck. “Toch is het bijzonder onverantwoord om een pup niet te vaccineren, het gaat hier echt om dierenwelzijn.”

Is een hond wel besmet? Dan moet de omgeving van het dier met grove middelen gedesinfecteerd worden. “Parvo is probleem nummer één van de hond. Het virus komt van de kattenziekte. Het is gemuteerd in de jaren 80, quasi resistent en moeilijk te behandelen. Toen zijn er veel dieren aan gestorven. Het is niet noodzakelijk dodelijk als een dierenarts er snel genoeg bij is en als de hond wat ouder is. De symptomen zie je ook snel: braken, diarree met bloed en dehydratie.”

Voorlopig zijn er in Vlaanderen nog geen gevallen gemeld.

Nu in het nieuws