May: “Niet genoeg steun voor nieuwe stemming over Brexit”

Foto: EPA-EFE

May: “Niet genoeg steun voor nieuwe stemming over Brexit”

Print

De Britse premier Theresa may zal het parlement vooralsnog niet vragen om opnieuw te stemmen over de bestaande Brexit-deal, die eerder al werd weggestemd. Volgens May is er momenteel niet genoeg steun voor een nieuwe stemming, maar ze hoopt dat die steun er alsnog komt.

Dat zei Theresa May vanmiddag in het Lagerhuis. Eerder op de dag werd er wel nog rekening gehouden met die stemming.

Als de stemming er niet komt, valt te vrezen dat zelfs een uitgesteld Brexit op 12 april er niet komt. Dan zou May opnieuw moeten uitstel vragen bij de EU. Toen May in het parlement gepolst werd naar haar visie op dit gegeven, gaf ze enigszins optimistisch aan dat er ‘momenteel’ niet genoeg steun is, maar dat die er wel nog kan komen.

Die uitspraak werd alvast door Labour-parlementslid Steven Doughty mopperend onthaald. ‘Waarom zou het voor May acceptabel zijn om haar deal drie keer voor te leggen, terwijl het volk geen tweede referendum krijgt?’, vroeg hij zich af. May wimpelde de vraag af: volgens haar heeft het volk zich uitgesproken voor een uitstap, en is het nu louter een kwestie van die goed te regelen.

Over de precieze timing bleef ze op de vlakte, maar ze gaf wel aan dat ze ‘snel’ uit de EU wil. Ze leek aan te geven dat ze geen Europese Verkiezingen wil uitschrijven, want ze stelde dat dit zou volgens grondwetspecialisten niet aanvaardbaar zijn. In de praktijk zou dit betekenen dat de uitstap maar tot 12 april gerekt zou kunnen worden: dan moet er duidelijkheid komen of de Britten al dan niet gaan stemmen.

May wees in het debat na haar uiteenzetting ook op de tweespalt die momenteel in het Lagerhuis heerst. Een deel van de parlementsleden wil dat May een duidelijk plan voorstelt over wat er gebeurt als er op 12 april een harde Brexit zou komen. Een ander deel wil van May enkel horen dat ze zal doen wat het parlement van haar verlangt. Die twee eisen zijn onderling tegenstrijdig, betoogt May in een poging de eenheid te herstellen.

Controle uit handen?

Er komt straks nog een stemming over een amendement waarin wordt opgeroepen om de controle over de Brexit helemaal uit handen te nemen van de regering. Hoe dat praktisch in zijn werk zou gaan is echter niet duidelijk. Als May aan het hoofd van de regering zou blijven zou zij toch nog het aanspreekpunt voor Europa blijven.

Het is onduidelijk of voor dit amendement een meerderheid te halen is. Vorige week werd een dergelijk voorstel nog heel nipt weggestemd. Aangezien de deadline weer een stap dichterbij is, is het niet ondenkbaar dat een deel van de parlementsleden hun mening ondertussen heeft herzien.

‘EU klaar voor no-deal’

Ondertussen lijkt de EU steeds minder hoop te hebben dat de deal ooit nog wordt goedgekeurd. In een mededeling die vanmiddag is verspreid, stelt de Europese Commissie onomwonden dat ‘het steeds waarschijnlijker wordt dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april zonder akkoord vertrekt uit de Europese Unie’. De laatste voorbereidingen voor een vertrek zonder akkoord zijn daarom genomen, klinkt het in een persbericht. ‘Een vertrek zonder akkoord is niet wenselijk, maar de EU is erop voorbereid.’

Nu in het nieuws