Kleinzoon fotograaf schenkt archief aan volksmuseum: “Een schat aan informatie”

Kleinzoon fotograaf schenkt archief aan volksmuseum: “Een schat aan informatie”

Print
Antwerpen / Deurne -

Fotograaf Ferdinand Sol baatte van de jaren dertig tot vijftig van de vorige eeuw zijn fotozaak Sol uit op de Turnhoutsebaan in Deurne. Zijn foto’s en glazen ­negatiefplaten zijn door de jaren heen in de familie gebleven. Rudi Liekens kreeg ze van zijn moeder en schonk zijn collectie, twee schoendozen vol met enkele honderden beelden, aan het volksmuseum Turninum.

“Daar komen ze meer tot hun recht”, zegt Liekens, die net als zijn ouders en grootouders uit Deurne afkomstig is en ondertussen in Bornem woont. “Mijn grootvader had de gewoonte om telkens als er een gebouw werd afgebroken of er iets stond te veranderen in Deurne en omstreken, er foto’s van te nemen. Zijn archieven zijn goed bewaard gebleven en van heel goede kwaliteit.”

De collectie dateert uit de jaren twintig en dertig, en op de foto’s zijn onder meer talloze oude hoeves te zien, die ondertussen tot een ver verleden behoren. Ook het vroegere Galifort, waarnaar de Galifortlei werd vernoemd, prijkt op de glasplaten.

Ludo Peeters, voorzitter van het volksmuseum, is heel tevreden met de schenking. “Ze bevatten een schat aan informatie over de geschiedenis van Deurne en omstreken”, zegt Peeters. “Behalve de oude hoeves staan er ook serres op met bloemen en planten uit de Lundenstraat, toen nog Molenstraat, en een landbouwer met zijn gezin en een koe op Koraalplaats. We gaan de verzameling zorgvuldig bewaren. Voor we ze tentoonstellen gaan we ze ook eerst zelf grondig bestuderen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio