Kritiek op platform Test Aankoop: overstap naar andere energieleverancier zonder toestemming

Foto: shutterstock

Kritiek op platform Test Aankoop: overstap naar andere energieleverancier zonder toestemming

Print

Bij het Radio 2-programma ‘De inspecteur’ hebben ze heel wat klachten binnengekregen over Gaele, het online platform van consumentenorganisatie Test Aankoop dat mensen helpt om te besparen op hun energiefactuur. Er zouden onder meer al overstappen zijn geregeld zonder dat mensen daar hun toestemming voor gaven.

Gaele vergelijkt de prijzen van energieleveranciers en zoekt naar het beste tarief voor uw situatie. Wie zich inschrijft, krijgt een melding telkens er een voordeliger tarief wordt gevonden. Als je daarop ingaat, wordt de overstap automatisch voor jou geregeld.

“Agressief”

Maar volgens de klachten gaat het platform “agressief” tewerk. In plaats van een goedkeuring te geven voor de overstap, moet je op een link klikken als je de overstap niét ziet zitten. Zie je de mail over het hoofd, en klik je dus niet, wordt de overstap toch geregeld. “Zo’n praktijk, van een consumentenorganisatie dan nog. Dat kan toch niet”, luidt het onder meer.

Bij Test Aankoop zijn ze zich bewust van de kritiek en beloven ze een betere communicatie. “Maar Gaele volgt de voorwaarden en dat is volledige ontzorging”, zo luidt het. “De klant hoeft zich zo echt niets meer aan te trekken.”

Daarnaast kwam er ook nog kritiek dat er toch een hogere prijs betaald moest worden na een overstap.

Nu in het nieuws