Langer onthouden? Eet een handvol noten per dag

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Langer onthouden? Eet een handvol noten per dag

Print

Wie dagelijks een handvol noten eet en die gewoonte lang volhoudt, houdt zijn brein langer gezond. Een nieuwe studie aan de University of South Australia, verschenen in het wetenschappelijk blad The Journal of Nutrition, Health and Ageing, suggereert dat noten immers bijdragen tot een betere cognitieve gezondheid bij ouderen.

Voor de studie werd 22 jaar lang gekeken naar de consumptie van noten bij 4.822 Chinese volwassenen, ouder dan 55 jaar. Daaruit blijkt dat het eten van meer dan 10 gram noten per dag, het equivalent van twee theelepels of een klein handjevol, positief geassocieerd was met een betere redenering en sterker geheugen.

De vorsers ontdekten ook dat dezelfde hoeveelheid noten helpt om de cognitieve functie van ouderen tot zo’n 60 procent te verbeteren, vergeleken met mensen die geen noten eten. Pindanoten in het bijzonder bleken effectief in de strijd tegen cognitieve veroudering. Volgens de vorsers bevat deze soort specifieke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten.

“Noten, en dus pinda’s in het bijzonder, staan ??erom bekend dat ze rijk zijn aan gezonde vetten, eiwitten en vezels met nutritionele eigenschappen die het cholesterolgehalte kunnen verlagen en de cognitieve gezondheid kunnen opkrikken,” zegt hoofdonderzoeker Ming Li. “Hoewel er geen vaste remedie is voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en dementie, leveren variaties in het eetpatroon van oudere mensen verbeteringen op.” Volgens haar kan een verbeterde en preventieve gezondheidszorg, inclusief dieetaanpassingen, helpen om de uitdagingen aan te gaan die de vergrijzing van de bevolking met zich meebrengt.

NIET TE MISSEN