EK wielrennen gaat dit jaar door in het Nederlandse Alkmaar

Foto: BELGA

EK wielrennen gaat dit jaar door in het Nederlandse Alkmaar

Print

Het Europees kampioenschap wielrennen op de weg is definitief toegewezen aan Alkmaar. De Nederlandse gemeente had zich na het afhaken van Annecy al kandidaat gesteld, maar nu heeft de Europese wielerbond UEC de titelstrijd ook officieel aan de kaasstad gegeven. Dat is maandag officieel bekendgemaakt.

Het EK op de weg vindt plaats van 7 tot 11 augustus. Er zijn dertien onderdelen: de wegwedstrijd en tijdrit voor mannen, vrouwen, onder 23, junioren en de “mixed team relay”. Dat is een estafette waarin mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dat nieuwe onderdeel vervangt de ploegentijdrit. De coureurs rijden over een afgesloten parcours door onder meer het historisch centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg.

De Europese wielerbond moest op zoek naar een andere locatie voor het EK omdat de Franse stad Annecy de organisatie teruggaf. Alkmaar steekt een klein miljoen euro in het evenement.

Wethouder Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar is blij met de toewijzing. “Alkmaar en omgeving worden hiermee op de kaart gezet en dat is goed voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland.”

De Noord-Hollandse renners Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn de ambassadeurs van het evenement. “Wij zijn supertrots met de EK in Alkmaar. We zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten”, aldus Ten Dam.

Het EK op de weg is een relatief jong evenement. De Slovaak Peter Sagan was in 2016 de beste bij de mannen. Daarna wonnen ook de Noor Alexander Kristoff (2017) en de Italiaan Matteo Trentin (2018). Victor Campenaerts was in 2017 en 2018 de beste in de tijdrit.

Bij de vrouwen veroverden de Nederlanders Anna van der Breggen (2016) en Marianne Vos (2017) en de Italiaanse Marta Bastianelli (2018) de Europese titel.

Meer sportnieuws