Verdwijnen de iconische bruine patches van de Levi’s-jeans?

Foto: Shutterstock

Mode

Verdwijnen de iconische bruine patches van de Levi’s-jeans?

Print

Al sinds 1886 wordt op de achterkant van een Levi’s-jeans een patch genaaid met daarop een logo van twee paarden die tevergeefs een jeansbroek uit elkaar proberen te trekken. Toch bestaat de kans dat het lapje leer binnenkort zal verdwijnen, en daar zit dierenrechtenorganisatie PETA voor iets tussen.

Levi Strauss is sinds vorige week opnieuw een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel schoot meteen de hoogte in en dat was ook dierenrechtenorganisatie PETA niet ontgaan. Het kocht er genoeg om aandeelhoudersbesluiten te mogen formuleren en te mogen spreken tijdens de jaarlijkse raad van bestuur. Reden: het wil dat het jeansmerk stopt met het bevestigen van lederen patches aan zijn broeken.

De organisatie wil dat Levi’s voortaan voor vegan labels kiest. “PETA trekt naar de bestuurskamer om het bedrijf aan te sporen om te stoppen met het gebruik van deze patches, die bij koeien enorme pijn en lijden veroorzaken”, zegt Ingrid Newkirk, hoofd van de dierenrechtenorganisatie, in een mededeling. "Koeien worden geslagen, geslacht en gevild voor een compleet niet-functioneel doel."

Niet eerste keer

Aandelen kopen van een bedrijf dat ze viseren, is een tactiek die PETA eerder heeft gebruikt. In 2015 werden kocht de dierenrechtenorganisatie zich in bij Hermès, om het Franse luxelabel zover te krijgen dat het zou stoppen met het gebruik van exotische dierenhuiden, nadat een undercoverreportage wrede praktijken op krokodillenboerderijen had blootgelegd.

Een jaar later was het Italiaanse modehuis Prada aan de beurt, om het gebruik van struisvogelhuid aan de kaak te stellen, en in 2017 kocht Peta aandelen bij het Canadese Goose, waar ze het gebruik van bont en dons wilden afschaffen. Moeten we erbij zeggen: geen van deze bedrijven is gestopt met de dieronvriendelijke productie, al beweren ze wel dat er meer aandacht is voor het dierenwelzijn.

NIET TE MISSEN