© AFP

Hoe kon de aanslag gebeuren? Onderzoekscommissie naar terreur in Christchurch

In Nieuw-Zeeland komt er een koninklijke onderzoekscommissie naar de terreuraanslag in Christchurch. Die commissie zal bestaan uit onder andere vertegenwoordigers van de politie, de geheime dienst, en de douane- en immigratiediensten.

Volgens premier Jacinda Ardern is het de bedoeling om de omstandigheden van het bloedbad door te lichten. Zo zal bekeken worden hoe de aanval is kunnen gebeuren en hoe de dader aan zijn wapens is geraakt. Daarnaast wordt onderzocht of de politie en de inlichtingendienst de aanslag hadden kunnen voorkomen.

Bij de aanslag op de twee moskeeën werden op vrijdag 15 maart vijftig mensen gedood. Tientallen anderen raakten gewond. De dader is een Australische rechts-extremist. Hij zit inmiddels opgesloten en riskeert een levenslange celstraf. Een datum voor een proces is er nog niet.

In Nieuw-Zeeland is de Britse koningin Elisabeth II het officiële staatshoofd.

Slachtoffers gerepatrieerd

Intussen zijn de lichamen van twee slachtoffers van de terreuraanslag aangekomen in India. Dat hebben de Indiase autoriteiten gemeld.

Het gaat om de eerste lichamen van slachtoffers die werden gerepatrieerd. Later op maandag arriveert nog een derde lichaam. Twee andere Indiase slachtoffers zullen, naar de wens van de familie, in Nieuw-Zeeland worden begraven.

India is tot hiertoe het enige land dat data voor repatriëringen bekendmaakte.

Vastgoed

Jobs in de regio