Langverwachte conclusie van onderzoek: “Geen bewijs van collusie tussen Trump en Rusland”

Langverwachte conclusie van onderzoek: “Geen bewijs van collusie tussen Trump en Rusland”

Print

Speciale aanklager Robert Mueller heeft zondag de conclusies van zijn onderzoek overgemaakt aan het Amerikaanse Congres. Hij acht het niet bewezen dat er collusie is tussen Trump en/of zijn entourage en Rusland.

Na bijna twee jaar onderzoek heeft Mueller de conclusies overhandigd aan het Amerikaanse congres. Hij besluit dat er geen bewijs is van “collusie of samenzwering” tussen Donald Trump, zijn entourage en Rusland.

“Het onderzoek van de speciaal procureur heeft niet aangetoond dat de campagneploeg van Trump of iemand anders die bij de campagne betrokken was, met Rusland samenspande of samenwerkte in pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 te beïnvloeden”, zei minister van Justitie Bill Barr in een document dat aan het Congres overgemaakt en bekendgemaakt werd.

Nog volgens het rapport is er evenmin voldoende bewijs dat hij de rechtsgang en het onderzoek gehinderd zou hebben. Wel vermeldt het rapport nog dat Trump niet volledig vrijgesproken kan worden.

Mueller onderzocht sinds mei 2017 of er bij de vermoedelijke pogingen van Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 geheime afspraken waren tussen het campagneteam van Trump en vertegenwoordigers van Rusland. Ook werd onderzocht of Trump, die FBI-baas James Comey ontslagen heeft, justitie gehinderd heeft.

Nu in het nieuws