Kardinaal De Kesel stelt zijn prachtige tuin open voor publiek: “Voor mij alleen is hij een beetje groot”

De prachtige tuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen is voortaan toegankelijk voor het publiek. Hij is zaterdag plechtig geopend. Het is een stiltetuin, waar bezoekers in alle rust kunnen genieten van het groen.

Sven Van Haezendonck

Jaren hebben het aartsbisdom, de provincie Antwerpen en de stad onderhandeld over de openstelling van de groene long in hartje Mechelen. Nu is het zover. Zaterdagnamiddag om 14u hebben kardinaal Jozef De Kesel, burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) en gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) het lintje doorgeknipt.

De stiltetuin is drie dagen per week geopend: woensdag van 13 tot 17u, en op zaterdag en zondag van 9 tot 17u. Vanaf 1 april blijft de tuin open tot 19u. Bezoekers kunnen de tuin bereiken via een nieuwe ingang in de Schoutetstraat. “Ik ben blij dat we dit kunnen doen voor de Mechelaars, en vooral voor de mensen uit de buurt die geen tuin hebben. Voor mij alleen is hij een beetje groot. Het is mooi om deze plek te kunnen delen”, zegt de kardinaal.

Ha-ha-muur

De provincie Antwerpen, die de erfgoedsite al 200 jaar beheert, investeert 7,5 miljoen euro in de restauratie van het paleis en de tuin. Er is al heel wat gebeurd, in de tuin ook met steun van de stad. “In de tuin moet op termijn nog een ha-ha-muur komen. Dat is een verzonken muur in een gracht die het publieke gedeelte scheidt van het privégedeelte van de kardinaal”, legt gedeputeerde Lemmens uit.

© SVH

© SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio