Madrid wil Spanjaarden teruglokken die economische crisis ontvluchtten

De Spaanse premier Pedro Sánchez Foto: AFP

Madrid wil Spanjaarden teruglokken die economische crisis ontvluchtten

Print

De socialistische regering van Spanje heeft vrijdag een plan goedgekeurd om een deel van de Spanjaarden terug te lokken die tussen 2008 en 2013 het land verlieten door de toen heersende economische crisis.

Madrid denkt 23.000 personen te kunnen terughalen. Daarvoor is voor de komende twee jaar een budget van 24,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een erg bescheiden ambitie, want volgens officiële cijfers zijn tijdens de crisisjaren ongeveer een miljoen Spanjaarden de werkloosheid ontvlucht.

Die mensen zijn vertrokken met de talenten en de vorming die ze in Spanje hebben genoten op zoek naar mogelijkheden die ze toen in eigen land niet vonden, heet het.

“Het plan mikt vooral op jonge gediplomeerden, zoals ingenieurs, wetenschapsmensen en medici, maar ook andere profielen zijn welkom”, zegt regeringswoordvoerster Isabel Celaa.

Beurzen

Er zijn een vijftigtal maatregelen die de terugkeer moeten mogelijk maken, waaronder beurzen. Een website moet daarnaast zorgen voor een soepele regeling van de formaliteiten voor een terugkeer.

Er leven volgens overheidscijfers momenteel 2,5 miljoen Spanjaarden in het buitenland. Een anderhalf miljoen van hen leeft op het Amerikaanse continent, 900.000 zijn verspreid over Europa.

Nu in het nieuws