Virtuele buitenspellijn zal gebogen lijken op het tv-scherm

Foto: BELGA

Virtuele buitenspellijn zal gebogen lijken op het tv-scherm

Print
Clabecq / Oisquercq / Saintes / Tubize -

Vanaf de play-offs in de Jupiler Pro League zullen de Video Assistent Referee (VAR) en de scheidsrechter in alle wedstrijden een beroep kunnen doen op een virtuele buitenspellijn. Die hulplijn zal ook op het tv-scherm te zien zijn, maar zal gebogen lijken omdat de ronding van het veld gevolgd wordt. Dat lichtte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) tijdens een infosessie in Tubeke toe.

Deltacast zal de technologie leveren voor de offsidelijn van de videoref. Die was totnogtoe niet voorhanden, waardoor buitenspel maar moeilijk waar te nemen viel. De technologie van Deltacast werd getest door de FIFA in 2018 en eerder ook al gebruikt voor de tv-operatoren. De voorbije weken hebben de videorefs het systeem uitvoerig getest, zodat ze de lijn vanaf de play-offs zelf kunnen trekken.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist en talentencoach Frank De Bleeckere lichtten vrijdag in Tubeke het hulpmiddel toe tijdens een infosessie voor spelers, trainers en journalisten. “De Buitenspellijn is een tool om het VAR-team te helpen om zoveel mogelijk buitenspelsituaties te gaan objectiveren. Maar sommige situaties zullen nog steeds interpretatie van de scheidsrechter vragen”, waarschuwde de KBVB.

De voetbalbond waarschuwde dat DeltaCast een eerder gebogen lijn laat zien op het tv-scherm. Daar is opzettelijk voor gekozen, omdat die de kromming van het veld volgt en dus net iets accurater is dan de lijnen die de tv-operatoren voorlopig lieten zien. “Al gaat het in tegen de intuïtie, het resultaat is accurater”, klonk het.

De KBVB verduidelijkte ook dat de keuze voor het correcte frame van essentieel belang is. “De VAR moet kiezen wanneer de lijn getrokken wordt. FIFA en UEFA zijn daar heel duidelijk in. Het moet gebeuren bij het eerste contact van de pas of de actie”, luidde het devies. De lijn wordt overigens getrokken ter hoogte van het laatste lichaamsdeel achter de bal, maar hand en arm van de speler tellen daarbij niet mee.

De KBVB gaf de lijnrechters ook duidelijke instructies mee, nu er in de play-offs een videoref en een buitenspellijn zijn om offside te verifiëren. De algemene richtlijn is dat er bij twijfel niet gewacht wordt, zodat de VAR nog kan tussenkomen. Dat is altijd zo - ook wanneer er geen twijfel is - wanneer er een duidelijke scoringskans is. De lijnrechter moet wel meteen vlaggen als er geen doelgevaar is. Dezelfde instructies gelden voor de hoofdscheidsrechter.

Meer voetbalnieuws