Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed

Foto: carlo coppejans

Aalst Carnaval dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed

Print

Burgemeester D’Haese betreurt dat Aalst Carnaval mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verdwijnt. De organisatie van de Verenigde Naties zal daarover in december een beslissing nemen. “Werelderfgoed wordt wereldvreemd”, reageert D’Haese vrijdagmiddag over de agendering.

Een praalwagen in de 91ste openingsstoet van Aalst Carnaval leidde begin deze maand tot verontwaardiging binnen de Joodse gemeenschap. De wagen met de naam ‘sabbatjaar’ toonde twee grote poppen met Joodse stereotypen om te illustreren dat de carnavalsgroep dit jaar spaarzaam is. Maar binnen de Joodse gemeenschap riepen de beelden antisemitische sentimenten op. Vrijdagmiddag besliste de werelderfgoedorganisatie om de status van Aalst carnaval als werelderfgoed ter discussie te stellen.

D’Haese betreurt die beslissing en gelooft niet dat Unesco een juiste inschatting maakt. Hij herhaalt dat de betrokken carnavalsgroep, Vismooil’n, geen antisemitische bedoelingen had. De Aalsterse burgemeester argumenteert dat binnen de specifieke context van Aalst Carnaval veel mogelijk is en dat geen censuur van toepassing kan zijn.

“We gaan niet toelaten dat moslims, katholieken of joden beslissen waarmee we kunnen lachen”, klinkt het vrijdagmiddag. D’Haese hoopt dat hij de kans krijgt om aan Unesco uit te leggen waarom met de traditie geen kwade bedoelingen gemoeid zijn. De organisatie spreekt zich in december over de zaak uit in Colombia.

Ook elders lijkt de zaak nog niet afgehandeld. De Joodse gemeenschap eiste na de parade excuses en verschillende organisaties vroegen de federale regering om zich te distantiëren en invloedrijke Joodse organisaties dreigen met het vertrek van de Antwerpse diamantsector, die grotendeels in Joodse handen is.

Er werd geen klacht ingediend tegen de bewuste carnavalsgroep, die volgens gelijkekansencentrum Unia ook geen antidiscriminatiewetten overtreden heeft. Wel is er een overleg gepland met alle betrokken partijen, op afzonderlijke basis. Ook de carnavalsgroep zal daarbij gehoord worden, maar Unia geeft niet mee wanneer dat overleg gepland is.

Nu in het nieuws