Duits kampioen Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) spurt het snelst in Bredene Koksijde Classic

Bij Bora waren ze tevreden met de zege van Duits kampioen Ackermann (l).

Duits kampioen Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) spurt het snelst in Bredene Koksijde Classic

Print

De Bredene Koksijde Classic is in een massaspurt gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann. Zes vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton maar werden op bestelling gegrepen. Spurten dus en daarin toonde Duits kampioen van Bora Hansgrohe zich de beste voor de Noor Halvorsen en de Colombiaan Hodeg. Opvallend detail: de drie renners op het podium zijn dezelfde als vorig jaar, alleen in een andere volgorde.

De opvolger van de Handzame Classic had wel wat in petto voor het peloton. Met de Kemmelberg stond een van Vlaanderens meest iconische hellingen op het programma en ook de fameuze Moeren - waar de wind bijna altijd waait - moesten bedwongen worden.

Helaas! Een bijna zomerse zon zorgde ervoor dat de passage doorheen de Moeren een maat voor niets werd en de Kemmelberg lag op meer dan honderd kilometer van de finish. Zes vluchters trokken zich daar niets van aan en gingen al van ver in de aanval. Onder hen twee landgenoten: Dimitri Peyskens (Wallonie-Bruxelles) en Michiel Dieleman (Cibel-Cibon). Het peloton liet aanvankelijk begaan zodat het zestal in geen tijd een bonus van zeven minuten bij elkaar sprokkelde.

En daar bleef het ook bij. De ploegen van de spurters - titelverdediger Hodeg, Jakobsen, Ackermann, Ferrari, Debusschere… - trokken beetje bij beetje het tempo op. Zelfs Remco Evenepoel - bezig aan zijn tweede Belgische wedstrijd - zette zich aan de kop van het peloton. Op minder dan vijftien kilometer van het einde was het verhaal van de zes vluchters definitief geschreven, ondanks weerwerk van de Nederlander Timmermans en vooral de Deen Jörgensen.

Heel even werd het peloton nog opgeschrikt door een valpartij met de Nederlander Jakobsen (Deceuninck - Quick Step) als belangrijkste slachtoffer. Toen dan nauwelijks een kilometer verder de tweede Deceuninck-spurter - Alvaro Hodeg - ook nog eens van fiets moest wisselen, zag het er plots benauwd uit voor de blauwhemden van Lefevere. Ook Lotto-spurter Adam Blythe zag door een lekke band alle kansen door de neus geboord.

In de slotronde kwamen er nog enkele schuchtere aanvalspogingen maar de verwachte massaspurt viel niet te vermijden, met het gekende resultaat.

Balen na Nokere

Woensdag moest Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) in Nokere Koerse Cees Bol voor laten gaan. De Duitse kampioen gaf toen al te kennen dat hij zo snel mogelijk een gooi zou doen naar een nieuwe eindwinst nadat hij eerder op het jaar iedereen het nakijken gaf tijdens de Clasica de Almeria. Daarin slaagde Ackermann vrijdag op de Ter Duinenlaan in Koksijde. In een massasprint pakte hij zijn tweede zege van het seizoen.

“Dit is mijn eerste zege in België dit seizoen. Wat baalde ik woensdag toen ik tweede werd op Nokereberg. Ik voelde toen al dat ik goed was. Vorig jaar werd ik hier derde, maar toen lag de finish nog ergens anders. Deze aankomststrook was me gunstig gezind”, lachte Pascal Ackermann. “Mijn laatste Belgische zege was die in Brussel van vorig jaar. Ik wil alsmaar beter doen en dat lukt dus. Ik hoop die lijn verder door te trekken. Woensdag staat voor mij Brugge-De Panne op de agenda, een koers die me ook wel ligt. Vorig jaar finishte ik er net na winnaar Elia Viviani.”

Pascal Ackermann staat niet op de shortlist voor de Tour, maar wel op die voor de Ronde van Italië. “Wat betreft de Tour wil mijn team Bora-Hansgrohe alles zetten op Peter Sagan. Hij gaat voor de groene trui. Voor mezelf ligt een rol weggelegd in de Giro. Ik hoop me daar in de sprinten ook wel te kunnen tonen. Na de Ronde van Vlaanderen trek ik naar de Scheldeprijs. Ook een wedstrijd die me wel ligt.”

Het parcours van de Bredene-Koksijde Classic werd voor deze vernieuwde editie grondig gewijzigd. “Jammer genoeg stond er niet veel wind. Ik had liever gehad dat het scheurde op De Moeren, maar dat was dus niet het geval. Dit parcours geeft mogelijkheden. Vandaag was het zeer hectisch, omdat er geen afscheiding kwam.”

Meer sportnieuws