camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

Drie vegan-adresjes om uit te proberen in Antwerpen

Lisa Wuyts (25) is al een paar jaar veganist. Alleen wanneer ze op restaurant gaat en het niet anders kan, eet ze af en toe vegetarisch. Maar dat moet steeds minder. In Antwerpen openen steeds meer veganistische adresjes of restaurants waar een vegan alternatief wordt aangeboden. Om die aan de man te brengen, organiseert Lisa foodtours door de stad langs de meest interessante plekjes om plantaardig eten te scoren. Speciaal voor uw krant toont ze haar drie favoriete adressen.

 Patrick De Roo

Rebecca Van Remoortere

1. “Vaak eet je veganistisch zonder dat je het beseft”

hart | Minderbroedersrui 34 | Antwerpen | www.hart-antwerpen.be

Vooral vrouwen vinden de weg naar Hart. “Zij zijn bewuster bezig met voeding dan mannen.”

Onze rondleiding start bij Hart in de Minderbroedersrui. Een hippe ontbijt-, lunch- en brunchzaak die in oktober vorig jaar opende. We nemen plaats tussen de vele vrouwen. Hier en daar zit ook een verdwaalde man. “Veganisme is al veel meer ingeburgerd bij vrouwen. Wij zijn misschien ook bewuster bezig met onze voeding”, zegt Lisa Wuyts.

Voor ons wordt een bordje neergezet met wat lijkt op en zelfs smaakt naar roerei. “Dat is gemaakt van tofu en kala namak, een zwart zout dat uit een zwavelrijk gebied wordt gehaald en daarom een beetje naar ei smaakt. Kurkuma zorgt voor de gele kleur. Zo hebben wij onze manieren om bestaande gerechten op een plantaardige manier na te maken. Dit is een van mijn favoriete gerechten”, verklapt onze gids.

We krijgen ook nog brood met een ricottacrème gemaakt op basis van cashewnoten. Karen Neven maakt de gerechten klaar, ze eet al vier jaar veganistisch. “In Antwerpen is er nog niet zo’n groot veganistisch aanbod”, zegt ze. “Wij willen daarin helpen. Wij zijn geen hippies of willen niet alternatief doen. Wij serveren gewoon lekkere gerechten die ook veganistisch en goed voor het milieu zijn. Vaak eten mensen al per ongeluk veganistisch en beseffen ze het niet altijd. Bij ons komen veganisten én vleeseters over de vloer, en zo willen we het ook.”

2. “Wij houden rekening met veganistische klanten”

IC BAO | Oude Koornmarkt 37 | Antwerpen | www.icbao.be

Ic Bao-uitbaatster Yang Zhen heeft vlees-, vis-, vegetarische én veganistische maaltijden op de kaart staan.  

Niet alle stops op de rondleiding van Lisa zijn plaatsen waar je alleen plantaardig kunt eten. Bij IC Bao op de Oude Koornmarkt bijvoorbeeld staan er gerechten met vlees en vis op de kaart, maar ook vegetarische en veganistische variaties. “Deze vegan bao verkoopt heel goed”, zegt uitbaatster Yang Zhen, terwijl ze ons een gestoomd broodje met tofu en shiitake voorschotelt.

“De gerechten zijn hier heel lekker gekruid”, verklaart Lisa haar keuze voor dit restaurant. “Om veganistisch te koken, is het makkelijk om inspiratie te halen uit de Aziatische keuken. Daar wordt bijna geen kaas of melk gebruikt, maar de gerechten zitten wel boordevol groenten en zijn lekker gekruid. Ik doe mijn inkopen vaak bij de Aziatische winkels in de Van Wesenbekestraat.”

Op een krijtbord bij IC Bao staat geschreven dat klanten kunnen aangeven dat ze veganistisch zijn. “Wij proberen daar rekening mee te houden. Maandelijks houden we hier ook een veganistisch evenement. Dan serveren we uitsluitend plantaardige gerechten”, zegt Yang.

3. “De plantaardige versie van de klassieke gerechten”

Récollets | Minderbroedersrui 7 | Antwerpen | www.récollets.be

Récollets schotelt klassieke (veganistische) gerechten voor in een klassiek interieur.  

Bij Récollets wandelen we binnen in het unieke interieur van bakkerij Van Spilbeeck uit 1879. Op de kaart staan alleen klassiekers: vol-au-vent, stoverij, kaaskroketten, ... Maar dan volledig plantaardig. Ook de mascotte van de zaak, hond Laika, is veganistisch.

“In het begin stond er bij elk gerecht op de kaart dat het een veganistische versie was, nu doen we dat bewust niet meer”, vertelt Melanie Van Clapdurp van Récollets. “Vaak komen mensen bij ons binnen en weten ze niet dat we zonder dierlijke producten werken. Een vleeseter die aangenaam verrast is door de veganistische versie is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen.” En het moet gezegd, de kaaskroketten komen opvallend dicht bij de gewone versie.

Het klassieke interieur van Récollets trekt niet hetzelfde publiek als Hart. “Elke zondag komen bij ons drie vrouwtjes eten die negentig jaar of ouder zijn. Zij stapten hier ooit binnen voor ons interieur en wisten niet dat we een plantaardig restaurant zijn. Sindsdien komen ze elke week terug. Dat komt omdat ik vroeger altijd in de klassieke keuken heb gestaan, ik maak de gerechten volgens de klassieke recepten, alleen met plantaardige vervangers”, aldus de zaakvoerster. Volgens Lisa zijn restaurants als Récollets belangrijk om vleeseters te overtuigen van de opties van plantaardig eten.