Dessel kroont zich tot “gemeente met kleinste ecologische voetafdruk” van provincie Antwerpen

Foto: rr

Dessel kroont zich tot “gemeente met kleinste ecologische voetafdruk” van provincie Antwerpen

Print
Dessel -

De gemeente Dessel heeft de “Klimaatstrijd” van de provincie Antwerpen gewonnen, een wedstrijd waarbij inwoners kunnen aangeven welke maatregelen ze nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dessel haalde daarin het voorbije jaar het beste gemiddelde. Over alle gemeenten heen werd tijdens de Klimaatstrijd een besparing van 3.195 ton CO2 geregistreerd op de app For Good.

In maart 2018 daagde provincie Antwerpen haar gemeenten en inwoners uit om mee te strijden vóór het klimaat en tegen elkaar. Ze startte een digitale wedstrijd via de For Good-app, waar inwoners onder meer gegevens over energieverbruik, voedingsgewoonten en transport konden ingeven. Hoe kleiner de ecologische voetafdruk die daaruit voortkwam, hoe meer punten je kon scoren. De resultaten van de inwoners werden vervolgens per gemeente verrekend.

“Ik hoop dat we met acties als de Klimaatstrijd de mensen ervan bewust hebben kunnen maken dat ook zij een krachtige sleutel tot verbetering in handen hebben”, zegt gedeputeerde voor Leefmilieu en Klimaat Jan De Haes (N-VA). “Vanuit de provincie gaan we alvast zelf nog extra inzetten op een efficiënte energieorganisatie, een ambitieus natuurbeleid met oog voor de verbinding van de versnipperde ecologische netwerken, een integraal waterbeleid en een duurzaam plattelandsbeleid.”

De deelnemers van Dessel bespaarden samen 6.882 kilomgram ofwel bijna 7 ton CO2, wat het beste gemiddelde opleverde. Als prijs krijgt de gemeente een marktje met streekproducten cadeau van de provincie. Het district Antwerpen kon dan weer de meeste inwoners overtuigen om deel te nemen. Het totaalresultaat van de Klimaatstrijd, een besparing van 3.195 ton CO2, kan je volgens de provincie vergelijken met 1.183 verre vliegreizen of het volledig van de baan halen van 1.141 auto’s.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio