Auschwitz is “respectloze” toeristen beu: “Hier zijn meer dan een miljoen mensen vermoord”

Foto: @AuschwitzMuseum

Auschwitz is “respectloze” toeristen beu: “Hier zijn meer dan een miljoen mensen vermoord”

Print

De organisatie die instaat voor het behoud van het Duitse concentratiekamp Auschwitz in Polen heeft op Twitter toeristen aangemaand om zich respectvoller te gedragen. “Er zijn betere plaatsen om te leren lopen over een balk”, klinkt het.

“Als je naar Auschwitz komt, wees je er dan van bewust dat je een site bezoekt waar meer dan een miljoen mensen gedood werden”, schrijft de organisatie op Twitter. Het is niet verboden om foto’s te nemen in Auschwitz-Birkenau. Maar foto’s van mensen die balanceren op de treinsporen die naar het kamp leiden, getuigt van weinig smaak, klinkt het.

Op Instagram deelt de organisatie foto’s die bezoekers namen want “foto’s kunnen slachtoffers helpen herdenken, een foto zegt vaak meer dan duizend woorden”.

Ook in Berlijn maken veel mensen “jolige” foto’s en selfies bij het Holocaustmonument. Zulke beelden krijgen ook veelal kritiek op sociale media. In 2017 begon de Joodse en Duitse kunstenaar Shahak Shapira het ‘Yolocaust’-project. Daarin combineerde hij selfies, genomen bij het Holocaustmonument, met beelden van de Holocaust zelf.

Nu in het nieuws