Joods Forum eist excuses van Unia nu Palestijn opnieuw schuldig is aan jodenhaat

Op een pro-Palestijnse betoging op het Sint-Jansplein in 2014 werden anti-joodse leuzen geroepen. Foto: FRBE

Joods Forum eist excuses van Unia nu Palestijn opnieuw schuldig is aan jodenhaat

Print
Antwerpen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft een 31-jarige Palestijn schuldig bevonden aan het aanzetten tot jodenhaat tijdens een pro-Palestijnse manifestatie in Antwerpen. Hij krijgt daarvoor een opschorting. Nu de feiten ook in beroep bewezen werden verklaard, eist het Forum der Joodse Organisaties excuses van Unia. Een jurist van het gelijkekansencentrum had de veroordeling in eerste aanleg “kromspraak in plaats van rechtspraak”, genoemd.

De manifestatie vond plaats op het Sint-Jansplein op 12 juli 2014, kort na de start van een militaire operatie in de Gazastrook in Israël. Een vijfhonderdtal deelnemers riep leuzen als ‘Free Palestine’ en zwaaide met Palestijnse vlaggen.

Het Forum der Joodse Organisaties diende twee dagen later klacht in, nadat het een filmpje van de manifestatie onder ogen had gekregen. Daarop was te zien hoe beklaagde Suhail A., zelf een Palestijn uit de Gazastrook, mee een anti-joodse leuze in het Arabisch begon te scanderen vanop het podium. De leuze verwees naar de verdrijving van de joden uit de stad Khaybar in 629 en is volgens het Forum der Joodse Organisaties een oproep tot genocide van de joden.

Suhail A. verklaarde eerst dat hij de slogan in een emotionele opwelling had geroepen. Later zei hij dat hij niet wist dat de leuze een discriminerende betekenis had: ze verwees volgens hem gewoon naar een conflict tussen joden en moslims. De man werd in eerste aanleg veroordeeld tot zes maanden en 600 euro boete, beiden met uitstel.

De uitspraak veroorzaakte toen heel wat deining. Joods Actueel zette een interne mail van een jurist van Unia online, waarin die zei dat de veroordeling “geen correcte toepassing van de antiracismewet” was en volgens hem eerder “kromspraak in plaats van rechtspraak” was. Ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) had kritiek op Unia. Ze zei dat het centrum niet neutraal en objectief was en ook maar één doelgroep verdedigde, namelijk de mensen van allochtone origine. Het Forum der Joodse Organisatie eist nu alvast excuses van Unia.

In een reactie laat Unia vrijdagnamiddag weten het arrest te zullen bestuderen. Woordvoerder Bram Sebrecht wijst er verder op dat het incident met de interne e-mail grondig is besproken. “Dat leidde tot een nieuwe dynamiek in de samenwerking tussen het Forum der Joodse Organisaties en Unia”, luidt het.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio