Sint-Albertuswijk wordt vernieuwd: einde werken gepland voor begin 2020

Foto: Stad Mechelen

Sint-Albertuswijk wordt vernieuwd: einde werken gepland voor begin 2020

Print
Mechelen / Muizen -

De vernieuwing van de Sint-Albertuswijk in Muizen (Mechelen) gaat maandag van start. De straten moeten er toegankelijker, mooier en veiliger worden.

Maandag gaat de eerste schop in de grond voor de vernieuwingswerken van de Muizense wijk. “De werken zullen in drie fases verlopen en gaan ongeveer een jaar duren”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-M+), Mechelse schepen van Openbare Werken. “Het doorgaand verkeer op de Leuvensesteenweg zal geen hinder ondervinden, maar voor de bewoners van de woonwijk wordt het wel even aanpassen. We rekenen daarvoor op ieders begrip. Het eindresultaat zal alleszins een mooie verbetering zijn in ons openbaar domein.”

In de eerste fase worden de Toekomststraat en het deel van de Davidstorenstraat tot voorbij het kruispunt met de Betseboekstraat aangepakt. De tweede fase draait rond de Gustaaf Ghijselsstraat en de Sint-Albertusstraat. In de derde en laatste fase worden de Alfred Nobelstraat met de Bernardinnenstraat en de Stuikheidestraat aangepakt. Elke fase zal drie à vier maanden duren. De werken moeten in het voorjaar van 2020 afgerond zijn. De stad trekt samen met de Vlaamse Milieumaatschappij 2,2 miljoen euro uit.

Sint-Albertuswijk wordt vernieuwd: einde werken gepland voor begin 2020
Foto: stad Mechelen

Toegankelijker, mooier en veiliger

Naast het nieuwe gescheiden rioleringsstelsel moeten de vernieuwingswerken de straten ook “toegankelijker, mooier en veiliger” maken. “Daarbij is rekening gehouden met alle weggebruikers”, zegt schepen voor Mobiliteit Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-M+). “Zo voorzien we meer ruimte voor voetgangers en extra stalbeugels voor fietsen. De autoparkeerplaatsen scheiden we van de rijbaan. Om overdreven snelheid een halt toe te roepen creëren we wegversmallingen en leggen we verhoogde kruispunten aan.”

Princen kondigt maatregelen aan die het straatbeeld moeten opsmukken. “Het plein voor de kerk wordt visueel aantrekkelijker gemaakt en we zorgen ook voor meer groen in het straatbeeld door bomen en plantvakken te installeren. Ten slotte komt er een bufferbekken om het regenwater op te vangen alvorens het in de Hanswijkbeek stroomt. Voldoende groot om ook bij hevige regenval al het water te kunnen slikken.”

De Gustaaf Ghijselsstraat zal een eenrichtingsstraat worden. Oorspronkelijk zou de Bernardinnenstraat hetzelfde lot worden toebedeeld. “Na de eerste bewonersvergadering werd echter duidelijk dat het de verkeerscirculatie niet ten goede zou komen”, zegt Vandersmissen. “Autobestuurders die de Toekomststraat inrijden, zouden daar moeten terugkeren.” De straat blijft dus een dubbele richtingstraat, maar er zullen aanpassingswerken worden uitgevoerd. Bewoners kunnen tijdens de ontoegankelijkheid van de straat parkeren op terrein van Ambrogio aan de overkant van de Leuvensesteenweg.

Sint-Albertuswijk wordt vernieuwd: einde werken gepland voor begin 2020
Foto: Stad Mechelen
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio