Koninklijke familie betuigt laatste eer aan kardinaal Godfried Danneels

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen was om 11u de uitvaartplechtigheid voor kardinaal Godfried Danneels begonnen. De kist met het lichaam van Danneels werd eerder vanuit het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen naar de Sint-Romboutskathedraal gedragen. De kardinaal overleed vorige week op 85-jarige leeftijd. Er waren meer dan 800 aanwezigen en nog eens meer dan 175 concelebrerende geestelijken.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. De Kesel gaat “zonde van het misbruik” niet uit de weg tijdens afscheid van kardinaal Godfried Danneels: “Wees genadig, Heer”

Omstreeks 9u werd de kist vanaf de Wollemarkt te voet naar de kathedraal gedragen. Acht dragers droegen de kist. Ondertussen stonden ook de eerste gelovigen aan te schuiven om de plechtigheid bij te wonen. Er was ook heel wat politie op de been om in alles in goede banen te leiden.

Om 9.30u was de kerk geopend. Vanaf dan konden mensen Godfried Danneels nog een laatste groet brengen. Om 11u begon de uitvaart. Een vertegenwoordiger van de paus Franciscus las bij aanvang van de uitvaart een brief voor van de paus.

De plechtigheid werd bijgewoond door heel wat prominente genodigden zoals koning Filip en koningin Mathilde, vicepremier Kris Peeters, ministers Koen Geens en Pieter De Crem, de voorzitters van Kamer, Senaat en Vlaams Parlement, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Mechels burgemeester Bart Somers en een vertegenwoordiger van de paus. Ook onder meer voormalig KU Leuven-rector Rik Torfs, CD&V-voorzitter Wouter Beke en vertegenwoordigers van orthodoxe, joodse en islamitische geloofsgemeenschappen waren aanwezig.

Duizendtal aanwezigen

De Sint-Romboutskathedraal was helemaal volgelopen voor de uitvaartplechtigheid met minstens 800 bezoekers, 25 bisschoppen en 150 priesters. Alles samen waren er een duizendtal aanwezigen.

De hele plechtigheid duurde ongeveer twee en half uur. Voor het afscheid werd ook de zwaarste klok in de toren 85 keer geluid, precies evenveel als de levensjaren van de overleden kardinaal.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio