Isvag gaat in beroep tegen weigering omgevingsvergunning

Zo zien de plannen van ISVAG eruit voor een nieuwe verbrandingsoven. Foto: rr

Isvag gaat in beroep tegen weigering omgevingsvergunning

Print
Antwerpen / Wilrijk -

De raad van bestuur van de afvalverbrandingsoven Isvag in Wilrijk gaat in beroep tegen de weigering van de aanvraag van een omgevingsvergunning. De opties rond een nieuwe aanvraag of een andere plek blijven wel open.

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) weigerde op 28 februari de omgevingsvergunningsaanvraag voor de bouw van een nieuwe Isvag-oven in Wilrijk. De reden was het ontbreken van een sloopvergunning van de huidige installatie. Isvag had 45 dagen de tijd om in beroep te gaan. De raad van bestuur besloot donderdagavond om dit te doen.

“Uitstel maar geen afstel”

“Met het beroep dat Isvag aantekent, willen we aangeven dat deze weigering voor ons uitstel, maar geen afstel betekent”, zegt uittredend Isvag-voorzitter Philip Heylen. “We blijven vechten voor dit dossier, want deze beslissing is een gemiste kans om écht stappen vooruit te zetten in een duurzaam materialen-, energie- en klimaatbeleid.”

Isvag gaat in beroep, maar er liggen ook nog een aantal andere opties open die nog worden onderzocht. Het beroep en de andere opties zijn doorgesproken binnen de meerderheid en dus ook met sp.a. De socialisten willen vooral af van de verbrandingsinstallatie in Wilrijk en zien liever een nieuwe installatie ergens in de haven.

Vergunning tot 2026

“Er zijn verschillende opties die gelijktijdig kunnen verlopen”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud. “We kunnen op termijn ook een nieuwe aanvraag indienen voor de nieuwe Isvag-installatie op de huidige plek. Daarnaast onderzoeken we of ook andere locaties in aanmerking komen, waarbij rekening moet worden gehouden met mobiliteit, het warmtenet Zuid, de financiële impact van het afvaltransport en de timing. De huidige Isvag-oven heeft een vergunning tot 1 januari 2026. Dat is niet veel tijd.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio