Honderden miljoenen wachtwoorden jarenlang beschikbaar voor 20.000 Facebook-werknemers

Foto: REUTERS

Honderden miljoenen wachtwoorden jarenlang beschikbaar voor 20.000 Facebook-werknemers

Print

Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Daar is de bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs achtergekomen. Het socialemediabedrijf zelf zegt geen bewijs te hebben gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden.

Medewerkers van Facebook zouden programma’s hebben gemaakt die de wachtwoorden van gebruikers van het sociale netwerk opsloegen. Die wachtwoorden werden vervolgens als normaal leesbare tekst opgeslagen op interne bedrijfsservers. Het zou gaan om wachtwoorden van tussen 200 miljoen en 600 miljoen gebruikers. Ruim 20.000 Facebook-werknemers hadden toegang tot de bestanden.

Facebook stelt de zaak te hebben aangepast. Het bedrijf wil zijn gebruikers snel inlichten, maar zegt dat er geen wachtwoorden hoeven te worden aangepast.

De afgelopen jaren heeft Facebook de nodige problemen gehad vanwege zijn lakse omgang met privacy. Deze maand werd bijvoorbeeld bekend dat Facebook de telefoonnummers die mensen opgaven om hun account te beveiligen, ook had gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties.

Nu in het nieuws