België - Rusland: 3-1

Rode Duivels maken ondanks blunder Courtois komaf met Rusland

Print
De Rode Duivels hebben hun EK-kwalificatiecampagne geopend met een overwinning: 3-1. Na een knappe openingstreffer van Tielemans beging Courtois een flagrante blunder, maar aanvoerder Hazard bracht de Rode Duivels op slag van rust weer op voorsprong en zette in het slot zelf nog de kers op de taart. Zondag gaan de Belgen op zoek naar een perfecte 6 op 6 in en tegen Cyprus.

Na een gezapig wedstrijdbegin, waar beide ploegen de kat uit de boom keken, brak Youri Tielemans (14.) de partij open. De middenvelder van Leicester werkte een knappe collectieve aanval af met een droge knal - zijn eerste treffer voor België. Maar nauwelijks afgetrapt zorgde Denis Cheryshev (16.) voor de gelijkmaker, toen hij zwak uitverdedigen van Thibaut Courtois afstrafte.

De Duivels gingen op zoek naar een nieuw doelpunt, maar de bezoekende defensie stond pal. Michy Batshuayi had iets voor halfweg na een lang uitgesponnen aanval de 2-1 aan de voet, maar Dzhikiya redde op de lijn. Op slag van rusten klom België dan toch op 2-1, toen Eden Hazard (45.) neerging in de zestien. De captain nam - uiteraard - zelf zijn verantwoordelijkheid en trapte de penalty onhoudbaar binnen.

In de tweede periode bleven grote kansen schaars. De Belgen drongen wel aan, maar konden het Russische sluitstuk Guilherme niet echt bedreigen. Batshuayi kwam er opnieuw kortbij - ditmaal was de paal spelbreker. Aan de overkant bleef het wel opletten voor de Russen, al kregen ze geen echte kans tussen de palen. Twee minuten voor tijd deed Eden Hazard (88.) met zijn tweede van de avond de boeken toe. Golovin liep nadien nog tegen zijn tweede geel aan.

Op de tweede speeldag, komende zondag, maakt België de verplaatsing naar Cyprus. De Cyprioten haalden het eerder donderdag met 5-0 van voetbaldwerg San Marino.

Meer voetbalnieuws