Duidelijke taal van Franse president Macron: “Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal”

Foto: Photo News

Duidelijke taal van Franse president Macron: “Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal”

Print
Brussel -

Als het Britse parlement volgende week het echtscheidingsakkoord niet goedkeurt, dan stevenen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie af op een chaotische brexit zonder akkoord. Die duidelijke waarschuwing heeft de Franse president Emmanuel Macron donderdag verstuurd bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel.

“We moeten duidelijk zijn tegenover onszelf, onze Britse vrienden en onze bevolking. Ten eerste, er is twee jaar onderhandeld over het terugtrekkingsakkoord. Het kan niet heropend worden. Ten tweede, in het geval van een negatieve stemming zullen we naar een ‘no deal’ gaan. Dat weten we allemaal”, verklaarde Macron.

Schaart het Britse parlement zich volgende week alsnog achter het terugtrekkingsakkoord dat premier Theresa May vorig jaar met Macron en de andere Europese leiders sloot, dan staat de Franse president “open” voor “een technisch uitstel” van het op 29 maart geplande Britse vertrek. Dat uitstel moet wel “zo kort mogelijk” blijven, stelde hij.

Maar voor een “excessief” uitstel voelt Macron niets. “We moeten op dit moment heel duidelijk zijn. Dit gaat over de goede werking van de Europese Unie. We kunnen geen excessieve verlengingen hebben die schade zouden aanrichten aan onze besluitvaardigheid en ons vermogen om actie te ondernemen”, zei Macron.

Macron en de andere Europese leiders buigen zich op de top over het verzoek van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Op acht dagen van het geplande vertrek is de conservatieve premier gedwongen om uitstel te vragen omdat het parlement in Londen blijft weigeren om het terugtrekkingsakkoord goed te keuren.

Met het verzoek van May moeten alle Europese leiders instemmen. Onder hen lijkt zich een consensus af te tekenen om de Britten uitstel te gunnen tot 22 mei, de dag voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van start gaan. Voorwaarde is uiteraard wel dat het Britse parlement zich alsnog achter het akkoord schaart.

Duidelijke taal van Franse president Macron: “Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal”
Foto: Photo News

“We moeten ons er ook op voorbereiden dat dit niet gebeurt”, erkende Angela Merkel. De Duitse bondskanselier wil er echter “tot het laatste moment” alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Britten op een geordende manier de Europese club verlaten. De situatie is volgens de oudgediende op Europese toppen “van historisch belang”. “Daarom moeten we behoedzaam te werk gaan.”

Sabelen de Noord-Ierse unionisten, de harde brexiteers in de conservatieve partij van May en de oppositiepartij Labour ook volgende week het akkoord neer, dan “moeten we dag na dag beslissen wat we nog kunnen doen”, meent Merkel. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker herhaalde dat de Europese leiders dan volgende week opnieuw verzamelen zullen moeten blazen in Brussel.

Ook de Ierse premier Leo Varadkar is er veel aan gelegen om een Brits vertrek zonder akkoord te verijdelen. “Niemand hier wil een no deal”, verzekerde Varadkar. In zo’n scenario zou Varadkar verplicht worden om grenscontroles in te voeren op de grens met Noord-Ierland, dat met de rest van het Verenigd Koninkrijk plotsklaps uit de douane-unie en de interne markt zou vallen.

Duidelijke taal van Franse president Macron: “Als Brits parlement deal niet goedkeurt, gaan we naar no deal”
Foto: BELGA

In het terugtrekkingsakkoord steekt een vangnetoplossing die moest verzekeren dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde open blijft. Een herinvoering van grenscontroles dreigt volgens waarnemers het vredesproces in Noord-Ierland te destabiliseren. De oplossing zint de brexiteers echter niet omdat ze zo vastgeketend zouden blijven aan een Europese douane-unie tot er een alternatieve oplossing is gevonden die ook Europese steun heeft.

Schaart het Britse parlement zich alsnog achter het terugtrekkingsakkoord dat premier Theresa May vorig jaar met Macron en de andere Europese leiders sloot, dan staat de Franse president “open” voor “een technisch uitstel” van het momenteel op 29 maart geplande Britse vertrek. Dat uitstel moet wel “zo kort mogelijk” blijven, stelde hij.

Macron en de andere Europese leiders buigen zich op de top over het verzoek van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Op acht dagen van het geplande vertrek is de conservatieve premier gedwongen om uitstel te vragen omdat het parlement in Londen blijft weigeren om het terugtrekkingsakkoord goed te keuren. Met een verzoek om uitstel moeten alle lidstaten instemmen.

Nu in het nieuws