Mechelen schaft vuurwerk op feestdagen 11 en 21 juli af

Om middernacht wordt er in de Mechelse binnenstad traditioneel een groot vuurwerk afgestoken. Foto: mmMechelen Feest

Mechelen schaft vuurwerk op feestdagen 11 en 21 juli af

Print
Mechelen - Het Mechelse stadsbestuur heeft beslist om de Vlaamse feestdag op 11 juli en de nationale op 21 juli niet langer meer te vieren met vuurwerk. Voor de jaarwisseling wordt onderzocht of het mogelijk is om geluidsarm vuurwerk af te steken. Dat blijft wel bestaan.

Het stadsbestuur verwijst voor de beslissing naar de "maatschappelijk groeiende consensus" om vuurwerk te weren tijdens feestdagen. De voorbije jaren en maanden hebben verschillende gemeenteraadsleden het thema aangekaart. Onder hen Freya Perdaens (N-VA) en recent nog Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+).

Voortaan wordt vuurwerk afsteken dus beperkt tot een minimum. “Het welzijn van onze dieren heeft voorrang op vuurwerk. We willen de angst bij de dieren zoveel mogelijk beperken", zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Dierenwelzijn. 

Zo bekijkt de stad de mogelijkheden om tijdens de overgang van oud naar nieuw geluidsarm vuurwerk af te steken vanaf de Sint-Romboutstoren. Een verbod op particulier vuurwerk met oudjaar is nog niet besproken", zegt Anciaux nog. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) maakte gisteren bekend dat er een algemeen verbod komt op vuurwerk, maar dat gemeenten wel uitzonderingen kunnen maken.  

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio