Geen compensatie voor schrapping gratis huisvuilzakken

Alleen de mensen met een Z-pas krijgen wel nog hun gratis huisvuilzakken. Foto: rr

Geen compensatie voor schrapping gratis huisvuilzakken

Print
Zoersel - De inwoners van Zoersel krijgen geen 120 euro compensatie in Zoerselcheques voor het afschaffen van de gratis huisvuilniszakken. Het voorstel van H-eerlijk Zoersel werd meerderheid tegen oppositie weggestemd. “Spijtig, want het was ook goed geweest als steun voor onze lokale handelaars”, vindt Tom Sleeuwaert.

Op 14 januari besliste het schepencollege van Zoersel om de gratis restafvalzakken af te schaffen. H-eerlijk Zoersel liet de beslissing agenderen op de gemeenteraad van dinsdag, omdat niet het schepencollege maar de gemeenteraad bevoegd is voor dit soort beslissingen.

“De beslissing van de afschaffing begrijpen we, omdat ze niet strookt met het principe van de vervuiler die betaalt”, zegt H-eerlijk Zoersel-fractieleider Tom Sleeuwaert. “Een gemiddeld gezin verliest door die afschaffing zo'n 120 euro. Ons voorstel om dat bedrag in Zoerselcheques te schenken, werd door de hele oppositie gesteund. Maar de meerderheid stemde tegen.”

Voor Zoerselnaars met een beperkt inkomen en Z-pas wordt wel nog een uitzondering gemaakt.

H-eerlijk Zoersel vroeg tijdens de gemeenteraad aan de bestuursmeerderheid om ook de tarieven voor De Kapel te herzien. Die zouden voor de gewone Zoerselse verenigingen te hoog liggen. “De Kapel wordt maar 156 dagen per jaar gebruikt. Dat is slechts 42% van de tijd. We hebben de gebruikscijfers van 2018 opgevraagd, samen met de kosten en de inkomsten. Het totaal aan inkomsten uit het gebruik van De Kapel bedroeg 13.910 euro. Het totaal van de kosten lag op 61.330 euro. De zaal wordt in hoofdzaak gebruikt door de gemeente

(66%) en privégebruik voor bijvoorbeeld uitvaarten (22%). Slechts 12% door verenigingen. “Maak De Kapel betaalbaar”, pleit Sleeuwaert. De meerderheid beloofde dit te bekijken bij het vaststellen van de nieuwe gebruikstarieven.

(kma)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio