Mechelen strenger voor kansspelinrichtingen: al twee gokkantoren gesloten

Het kantoor in de Borzestraat dat werd gesloten. Foto: Google Streetview

Mechelen strenger voor kansspelinrichtingen: al twee gokkantoren gesloten

Print
Mechelen - Na een recente controle van de stad blijkt dat de vijf gokkantoren in Mechelen niet in orde zijn met hun vergunningen. Gokkantoren die zich niet in regel stellen, wil ze laten sluiten. Een GAS-boete krijgen ze alvast. Eind vorig jaar werden er al kantoren gesloten in de Borzestraat en op de Tervuursesteenweg.

De openbare rust en de veiligheid zijn twee van de redenen waarom Mechelen de gokkantoren liever kwijt dan rijk is. "Anders dan bij lokale handelaars hebben de buurtbewoners eerder de lasten dan de lusten. Denk maar aan het extra verkeer en het nachtlawaai. Bovendien hebben zo'n gokgelegenheden een negatieve impact op een buurt of een wijk", zegt burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+). 

Buiten de federale Kansspelcommissie heeft een lokaal bestuur maar beperkte bevoegdheid bij kansspelen. In een convenant kan de stad bijvoorbeeld openings- en sluitingstijden vastleggen, maar principieel een convenant weigeren kan ze niet. "Daarom hebben wij een aantal maatregelen genomen om de impact van de stad te versterken, binnen de hogere wettelijke context", stelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Uitbatingsvergunning

Een van de nieuwe maatregelen is een uitbatingsvergunning. Ze is vergelijkbaar met een horeca- en een uitbatingsvergunning voor nachtwinkels. "Deze legt aanvullende voorwaarden op waar we als stad wel op kunnen handhaven. Zoals het hebben van een stedenbouwkundige vergunning, het in orde zijn met de brandveiligheid, advies van de politie en een moraliteitsonderzoek. Aan de hand van alle inlichtingen kunnen we een vergunning weigeren of intrekken. Wedkantoren die niet aan onze vereisten voldoen, hebben geen plaats in Mechelen", legt de schepen uit. 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio