Hinder in meerdere luchthavens verwacht door acties bij luchtverkeersleiders

Foto: Photo News

Hinder in meerdere luchthavens verwacht door acties bij luchtverkeersleiders

Print

Skeyes verwacht dat er nog de rest van de dag actie zal gevoerd worden door de luchtverkeersleiders en dat er ‘s avonds en ook ‘s nachts hinder zal zijn. Dat meldt de woordvoerder donderdagnamiddag.

Ook donderdag was er opnieuw hinder door vakbondsacties bij skeyes, zo bleek ‘s ochtends al. De werking is afhankelijk van de opkomst, legt de woordvoerder uit na de shiftwissel in de namiddag. Meer informatie kon niet gegeven worden over het aantal personeelsleden dat kwam opdagen, maar skeyes blijft dus hinder verwachten. “We gaan ervan uit dat er nog verder actie gevoerd zal worden en dat er ‘s avonds en ook in de nacht hinder zal zijn”, aldus woordvoerder Dominique Dehaene.

De actie veroorzaakt donderdag hinder op verschillende luchthavens in het land. Brussels Airlines schrapte op Brussels Airport bijvoorbeeld tien vluchten naar Europese bestemmingen in de namiddag, plus de bijhorende tien terugvluchten.

Er is bij de luchtvaartmaatschappij ook sprake van vertragingen van een halfuur tot 2.30 uur. “Er is een gemiddelde vertraging van een uur of meer”, zegt woordvoerster Maaike Andries. Bijna alle vluchten ondervinden hinder. Vertragingen blijven doorheen de dag immers opschuiven, waardoor er een watervaleffect is, zegt de woordvoerster nog. Daarom besliste Brussels Airlines de tien verbindingen te schrappen.

“Onze passagiers zijn het slachtoffer”, betreurt de luchtvaartmaatschappij de acties bij skeyes. Hoe de situatie voor het luchtverkeer verder zal evolueren, blijft ook voor Brussels Airlines “koffiedik kijken”.

De acties bij skeyes veroorzaken wrevel bij veel reizigers. In een open brief leggen de luchtverkeersleiders daarom uit dat het personeelstekort de veiligheid van iedereen ondermijnt. In de brief zeggen ze dat ze vrijdag ook de aanslagen van 22 maart zullen herdenken. Vrijdag zullen er tijdens de herdenkingen geen acties zijn, klinkt het in de brief. “Uit respect voor alle werknemers, de slachtoffers en hun families, zullen ze gedurende de herdenkingsmomenten geen acties voeren.”

Nu in het nieuws