Frans gerecht heropent onderzoek tegen Russisch miljardair Kerimov voor fiscale fraude

Foto: AFP

Frans gerecht heropent onderzoek tegen Russisch miljardair Kerimov voor fiscale fraude

Print

Het Franse gerecht heeft het onderzoek tegen de Russische miljardair Suleiman Kerimov, die verdacht wordt van fiscale fraude, heropend. Dat maakte de procureur van Nice woensdag bekend. Kerimov wordt verdacht van medeplichtigheid door bij de aankoop van verschillende villa’s aan de Cote d’Azur te weinig belastingen te hebben betaald.

Midden vorig jaar werd de aanklacht tegen de Russische miljardair al eens nietig verklaard. Toen werd hem ook witwassen ten laste gelegd. Maar dinsdag werd de man opnieuw verhoord, bevestigt de procureur. Kerimov zou ook een borgsom van 20 miljoen euro hebben opgelegd gekregen. Volgens zijn advocaten, aan het Russische persagentschap Tass, bevindt de man zich momenteel in Moskou en ontkent hij alle beschuldigingen. Zijn advocaten gaan beroep aantekenen.

Kerimov, oorspronkelijk afkomstig van Dagestan, zetelt in de Russische Senaat. Hij is één van de rijkste inwoners van Rusland. Toen hij eind 2017 gearresteerd werd op de luchthaven van Nice, zorgde dat voor spanningen met Moskou.

Het Franse gerecht verdenkt de miljardair ervan onder een andere naam vijf luxevilla’s aan de Cote d’Azur te hebben gekocht, via ondergewaardeerde prijzen en voornamelijk betaald via clandestien cash geld. Het zou gaan om zo’n 500 tot 750 miljoen euro. Het gerecht viseert in totaal zo’n dertien personen, onder wie ook vastgoedmakelaars.

.

Nu in het nieuws