Kritiek op VRT-programma Factcheckers: “We tonen niet hoe een bom gemaakt wordt”

De VRT benadrukt dat er woensdagavond in het Eén-programma “Factcheckers” niet getoond wordt hoe een bom gemaakt wordt. Het item wordt dus wel degelijk uitgezonden en focust op het feit dat ingrediënten voor het maken van een bom nog steeds makkelijk te verkrijgen zijn. De reactie komt er nadat Brussels staatssecretaris Bianca Debaets opgeroepen had om het item te schrappen.

In “Factcheckers” gaan de presentatoren Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille na of het nog altijd mogelijk is om een bom van de aanslagen op 22 maart 2016 in België na te maken.

“Voor alle duidelijkheid er wordt woensdagavond in ‘Factcheckers’ géén bom gemaakt en we tonen ook niet hoe dat moet”, zegt Olivier Goris, netmanager van Eén. “Thomas, Jan en Britt tonen wel aan dat je de ingrediënten hiervoor nog steeds zonder problemen kan kopen, en dat de controle hierop niet goed werkt. We vinden dit bijzonder relevant en zullen daarom het item uitzenden.”

Er worden geen beelden getoond waarop te zien is hoe een bom kan gemaakt worden. Met het item willen de makers van het programma tonen dat bepaalde ingrediënten gewoon in de drogisterij verkrijgbaar zijn en gaan ze na of hierop controle bestaat. Een expert zal ook het gevaar uitleggen van de samenstelling en vermenging van de ingrediënten.

Meer over Aanslagen Brussel