Man steekt schoolbus met 50 kinderen in brand in Italië

Een buschauffeur heeft in het noorden van Italië een bus met aan boord 51 schoolkinderen in brand gestoken. Dat melden Italiaanse media woensdag. Er raakte niemand zwaargewond.

Het incident deed zich woensdagmorgen voor aan een snelweg in het zuidwesten van de stad Milaan. In de bus zaten 51 schoolkinderen, die allemaal zowat twaalf jaar oud zijn.

Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten heeft niemand zware verwondingen opgelopen. Wel belandden 23 kinderen met lichte verwondingen in het ziekenhuis. Volgens de krant La Repubblica hebben de kinderen blauwe plekken opgelopen. Sommigen hebben ook de symptomen van een beginnende rookvergiftiging.

© EPA-EFE

Meerdere leerlingen hadden in paniek naar hun ouders hadden gebeld toen de chauffeur afweek van de normale route en meedeelde dat niemand de bus zou kunnen verlaten, zo meldt de Italiaanse omroep RAI.

De ouders verwittigden daarop de politie, die de bus tot stilstand kon brengen. De chauffeur - een 47-jarige Italiaan van Senegalese afkomst - stak het voertuig, waarin hij al brandstof had uitgegoten, vervolgens in brand. Maar met de hulp van de politie konden de kinderen tijdig ontkomen.

De politie kon de ongewapende bestuurder oppakken. “Ik wil dat het allemaal ophoudt. We moeten een einde maken aan de (migranten)doden in de Middellandse Zee”, zou hij volgens de RAI hebben geroepen.

De buschauffeur riskeert een aanklacht voor ontvoering en poging tot massamoord, zei politiecommandant Luca De Marchis aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA. Volgens Alberto Nobili, de procureur van Milaan, onderzoekt men ook de mogelijkheid van een terroristisch motief.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini mocht de man nooit een toelating krijgen voor het besturen van een schoolbus, omdat hij bij het gerecht bekend was voor dronken rijden en seksueel geweld.

© EPA-EFE

© REUTERS