© GEERT TRESIGNIE

Geen breuken voor Mathieu van der Poel na zware val: “We zijn aan een ramp ontsnapt”

Mathieu van der Poel is zwaar ten val gekomen in de finale van Nokere Koerse. De Nederlander bleef minutenlang met een van pijn verwrongen gelaat op de grond liggen en moest met de ziekenwagen worden afgevoerd. De wereldkampioen veldrijden kwam er als bij wonder echter zonder breuken vanaf en kan zijn wegprogramma afwerken zoals gepland. Manager Christoph Roodhooft wond er bij onze redactie weinig doekjes om. “We zijn aan een ramp ontsnapt.”

md, wic, wvo

Mathieu van der Poel kwam woensdag ten val bij de laatste beklimming van de Nokereberg. Aan de voet van die beklimming werd de Nederlandse wereldkampioen aan de rechterkant van de weg meegesleurd in een schuifpartij die door een renner van Team Sunweb was veroorzaakt. Van der Poel maakte een lelijke tuimeling en kreeg nadien ook nog een renner van CCC vol over de rug.

“Ik zag Mathieu kermen van de pijn en dan ben ik bij hem gestopt”, vertelde ploegmakker Stijn Devolder. “Het duurde héél lang vooraleer er hulp kwam van dokters. Hij had overal héél veel pijn. Het was echt niet te doen. Hij kon geen woord zeggen. Ik ben onder de indruk. Ik heb geprobeerd om hem te kalmeren. Maar dat is moeilijk als je zoveel pijn hebt. Dan word je het liefst gerust gelaten.”

Zelfs geen foto’s nodig in het ziekenhuis

De Nederlander bleef minutenlang liggen, greep naar zijn sleutelbeen en werd uiteindelijk in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde. Daar stelde de dokter echter vast dat de schade meeviel: geen breuken, enkel kneuzingen en schaafwonden. Er hoefden zelfs geen foto’s genomen te worden. Van der Poel was alweer bij zijn positieven toen Christoph Roodhooft van Corendon-Circus in het ziekenhuis arriveerde. “Zijn eerste woorden waren: het valt wel mee”, aldus de manager.

“Zonder onvoorziene wendingen kan Mathieu van der Poel zijn wegprogramma afwerken zoals gepland”, meldde zijn team Corendon-Circus even later.

“Het was een harde crash. Ik weet niet hoe, maar ik ben er vanaf gekomen met enkel wat builen en schaafwonden. Dat had erger kunnen aflopen”, liet Van der Poel zelf weten via Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Roodhooft: “Aan ramp ontsnapt”

“Wij zijn echt door het oog van de naald gekropen”, aldus Roodhooft. “We waren al bang dat zijn voorjaar erop zou zitten en dat we verder zouden moeten zonder Mathieu, maar we zijn hier aan een ramp ontsnapt.”

Nokere Koerse was de eerste afspraak van Van der Poel op de Belgische wegen. Eerder had hij wel al de Ronde van Antalya gereden, maar dat was bedoeld als opwarmertje.

Van der Poel is van plan komende zondag aan de start te staan in de Grote Prijs van Denain. Daarna staan Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen op zijn programma. Later in april heeft hij ook nog zijn zinnen gezet op de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

© GEERT TRESIGNIE

De eindzege in Nokere Koerse ging naar Cees Bol, een landgenoot van de wereldkampioen veldrijden.

LEES OOK. Nederlander Bol wint Nokere Koerse, Van der Poel afgevoerd na zware val

Meer sportnieuws