Twee op drie basisscholen Antwerps stedelijk onderwijs dicht: “Grootste stakingsbereidheid in jaren”

Print

Foto: Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De onderwijsstaking heeft in Antwerpen tot gevolg dat ongeveer twee op de drie basisscholen van het stedelijk onderwijs woensdag gesloten blijven. In het secundair onderwijs zijn volgens de koepel in principe wel alle scholen open. Dat betekent echter nog niet dat de lessen er ook effectief doorgaan, aangezien er mogelijk wel heel wat leerkrachten staken. “Deze staking heeft een grotere impact dan vorige vakbondsacties”, is het aanvoelen bij Raymonda Verdyck, de afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

LEES OOK: (+) Gezocht: 1,7 miljard euro voor het onderwijs

Zes op de tien leerkrachten die het werk heeft neergelegd, telt het Christelijke Onderwijzersverbond. “Dat is fenomenaal, want leerkrachten gaan niet snel tot actie over”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. “Ook in de scholen waar niet gestaakt wordt, is er lang over gedebatteerd. Uit onze tellingen blijkt nu dat zes op de tien leerkrachten staken.”

Al eerder op de dag was duidelijk dat duizenden leerkrachten gevolg hebben gegeven aan de oproep om te staken. “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). “Ik krijg het ene signaal na het andere van scholen die dicht zijn, ook in het middelbaar en zelfs het deeltijds kunstonderwijs. Ik ben nog voorzichtig, maar ik denk dat we naar nooit geziene stakingscijfers zullen gaan.”

“Zelfs bij de tijdelijke krachten, die doorgaans terughoudender zijn, zit het zo hoog dat ze bereid zijn om mee te staken”, zegt Marnix Heyndrickx (VSOA).

Antwerpen

De onderwijsstaking heeft in Antwerpen tot gevolg dat ongeveer twee op de drie basisscholen van het stedelijk onderwijs woensdag gesloten blijven. In het secundair onderwijs zijn volgens de koepel in principe wel alle scholen open. Dat betekent echter nog niet dat de lessen er ook effectief doorgaan, aangezien er mogelijk wel heel wat leerkrachten staken.

Het stedelijk onderwijs laat weten dat de ouders van getroffen scholen vooraf op de hoogte zijn gebracht. Bovendien wordt er steeds opvang voorzien voor kinderen die toch opdagen, klinkt het.

Bij het gemeenschapsonderwijs (GO!) en het katholiek onderwijs waren er woensdagochtend nog geen regionale Antwerpse cijfers beschikbaar.

LEES OOK.

(Video) Mater Dei in Brasschaat maakt menselijke ketting als alternatieve actie

(+) Basisschool in Turnhout voert op ludieke wijze actie: “We moeten roeien met de riemen die we nooit gekregen hebben”

Constructief brainstormen in Essen op stakingsdag

Mechelen

In Mechelen wordt woensdag flink deelgenomen aan de onderwijsstaking. Vooral in het katholiek onderwijs is de stakingsbereidheid zeer groot en zijn verschillende schoolpoorten dichtgebleven. Bij het GO! staakt zo’n 10 procent van de leerkrachten en zijn de lessen hooguit verstoord.

Bij de scholen van katholieke scholengroep regio Mechelen KITOS zijn enkel Sint-Norbertus en HBO5 in Duffel open, de andere zijn gesloten. Voor enkele scholen was dit sowieso het geval want er was een pedagogische studiedag voorzien.

Ook in het Scheppersinstituut en BimSem wordt geen les gegeven wegens een bijna voltallig lerarenkorps dat staakt.

In het GO! is de stakingsbereidheid lager. Op de verschillende campussen van Atheneum Busleyden bijvoorbeeld staakt zo’n 10 procent van de leraren en gaan de lessen gewoon door. Voor sommige klassen is de hinder groter dan voor andere.

In Mechelen is vooral het kleuter- en basisonderwijs getroffen door de onderwijsstaking.

LEES OOK.

(+) De Vlindertuin draait op halve kracht door staking: “Deze dag is als vakantie, maar dan op school”

De school De Wegwijzer in Rijkevorsel staakt woensdag niet:

Leerkrachten wachten leerlingen op Video: Mia Uydens

Nu in het nieuws