Oude ANPR-camera’s zijn aan vervanging toe

Print
Turnhout -

Elf ANPR-camera’s van politiezone Regio Turnhout voeren geen trajectcontrole meer uit en zijn aan vervanging toe. Ze zijn wel nog inzetbaar voor nummerplaatherkenning. De installatie van de nieuwe camera’s kan nog een tijd in beslag nemen.

De politiezone Regio Turnhout was destijds een pionier: ze plaatste als eerste een netwerk van ANPR-camera’s. Die lezen nummerplaten en worden zo ­ingezet voor criminaliteitsbestrijding, maar ze kunnen ook ­gebruikt worden bij trajectcontroles. Op 36 trajecten in de zone is dat al het geval. Maar van die 36 zijn er elf camera’s buiten werking. De overige camera’s werken wel nog.

“Omdat we de eerste zone waren die de camera’s installeerde, zijn de camera’s vandaag gedeeltelijk of volledig verouderd. Het zijn nog camera’s van de eerste generatie, terwijl we nu al aan de derde generatie zitten”, legt korpschef Roger Leys uit.

Keuring

Sommige onderdelen die defect zijn en vervangen moeten ­worden, worden intussen niet meer geproduceerd. “Die ­camera’s moeten dus volledig opnieuw geïnstalleerd worden. Ze moeten dan opnieuw geijkt worden en door de keuring geraken. Dat neemt wat tijd in ­beslag.”

De korpschef benadrukt dat alle slimme camera’s wel nog nummerplaten kunnen herkennen. Criminelen moeten zich dus niet in de handen wrijven.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio