Kathedraal moet het jaar lang zonder uurwerk stellen

Schepen voor Patrimonium Fons Duchateau is er bij wanneer de tijd wordt stilgezet. Foto: RR

Kathedraal moet het jaar lang zonder uurwerk stellen

Print
Antwerpen -

U zult uw blik de komende tijd niet meer naar de toren van de kathedraal kunnen richten om het exacte uur te weten te komen. De 500 jaar oude belforttoren wordt de komende twee jaar aan een grondige restauratie onderworpen en ook het uurwerk krijgt een opknapbeurt.

Momenteel verrijzen stellingen aan de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Vanaf de zomer gaan de echte restauratiewerken aan de toren van start. Zowel de natuursteen, het voegwerk als de beeldhouwwerken zullen er nadien weer fris uitzien.

De haan en het kruis die boven op de toren prijken, worden opnieuw verguld, net als de wijzers, de cijfers en de vier wijzerplaten van het uurwerk. Dinsdag werden zij vakkundig verwijderd en als alles volgens plan verloopt kan u vanaf het voorjaar van 2020 het uur weer aflezen.

Vanaf april zal ook de beiaard tijdelijk niet meer te horen zijn. De klokken worden ter bescherming volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio