Victor Campenaerts maakt indruk in slottijdrit Tirreno: winst voor renner Lotto-Soudal, landgenoot is klaar voor werelduurrecord

Foto: Photo News

Victor Campenaerts maakt indruk in slottijdrit Tirreno: winst voor renner Lotto-Soudal, landgenoot is klaar voor werelduurrecord

Print

Victor Campenaerts zit op schema. De 27-jarige hardrijder van Lotto-Soudal fietste in de slottijdrit van Tirreno-Adriatico de nochtans sterke concurrentie naar het achterplan. Campenaerts won in San Benedetto del Tronto de individuele tijdrit, de eindzege ging naar de Sloveen Primoz Roglic die Adam Yates in de slotmeters nog uit de leiderstrui fietste en met één seconde voorsprong won. Voor Campenaerts was het de eerste keer dat hij een tijdrit in de World Tour als winnaar afsloot, zijn eerste zege in de World Tour ‘tout court’.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Victor Campenaerts rijdt vandaag laatste tijdrit voor zijn werelduurrecordpoging: “Alles is geregeld en getest, ook mijn snor”

LEES OOK. Vreemde podiumceremonie in Tirreno-Adriatico: eindwinnaar Roglic krijgt verkeerde trui, nummer drie Fuglsang lacht

Als negentiende starter in een peloton van 144 renners wist Victor Campenaerts dat eventuele winst hem een lange dag in de hot seat zou opleveren. Het weerhield onze landgenoot er niet van om het volle pond te geven. “Ik had mezelf voorgenomen een zo goed mogelijke tijdrit te rijden en niet te veel aan het werelduurrecord te denken”, aldus de regerend Europees kampioen tijdrijden.

 

 

Campenaerts hield zich alvast uitstekend aan zijn voornemen. De tijden van voor hem gestarte specialisten als Tony Martin werden meteen van de tabellen geveegd: 11’23” voor Campenaerts. “Ik had een goed gevoel na de tijdrit”, klonk het. “Wie zich goed voelt, heeft doorgaans weinig last van de wind die er wel degelijk stond. Wel, ik had nooit een slecht gevoel in de wind. En ik heb mijn race goed ingedeeld. Kevin de Weert had een goed pacing plan opgesteld. Rustig vertrekken was de opdracht in de wind mee, in het tweede deel was het hard beuken tegen de wind in en daar heb ik toch wel het verschil gemaakt.”

LEES OOK. ANALYSE. Eerst sceptisch, nu niet meer: we beginnen meer en meer te geloven in een werelduurrecord voor Victor Campenaerts (+)

Lange wachten in de hot seat

Waarna voor onze landgenoot het lange wachten in de hot seat begon. Jos van Emden, al twee jaar op rij tweede in de afsluitende Tirreno-tijdrit, beet zich de tanden stuk op de tijd van onze landgenoot en bleef steken op vier seconden van de Antwerpenaar. Ook regerend wereldkampioen Rohan Dennis kon de tijd van Campenaerts niet verbeteren: de Australiër deed negen seconden trager dan Campenaerts. “Maar straks komen er nog sterke klassementsrenners als Roglic en Dumoulin”, hield de renner van Lotto-Soudal nog de boot af.

Maar ook Yves Lampaert (7”), Mads Pedersen (8”) en nog een rist specialisten geraakten niet onder de tijd van Victor Campenaerts. En de mannen van het klassement? Die hadden er natuurlijk al een zeer zwaar weekend opzitten daar waar Campenaerts zich relatief had kunnen sparen. De winstkansen van onze landgenoten stegen bijgevolg met de minuut, al weet je met een ex-wereldkampioen als Dumoulin en een specialist als Roglic natuurlijk nooit. Maar ook zij moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in de werken van Victor Campenaerts. “Een schitterende overwinning”, reageerde Campenaerts meteen na afloop. “Ik wist dat ik een goede tijdrit gereden had maar het is toch zo moeilijk om een tijdrit in de World Tour te winnen, en zeker niet als alle specialisten op de afspraak zijn. Het is de eerste keer dat ik op dit niveau win, in een tijdrit waar bijna alle specialisten van de partij waren.”

 

 

 

 

Date in Aguascalientes

Volgende afspraak? Zestien of zeventien april, op de wielerpiste van het Mexicaanse Aguascalientes. Daar wil Victor Campenaerts het werelduurrecord afnemen van ene Bradley Wiggins. Aan zelfvertrouwen na vandaag alvast geen gebrek.

Roglic snoept alsnog eindzege af van Yates: "Verschil is wel heel erg klein"

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft dan toch de eindzege beet in de Tirreno-Adriatico. Hij wint met één seconde voorsprong op Adam Yates en boekte daarmee zijn tweede eindzege in een rittenkoers van dit seizoen, na eerder al de zege in de UAE Tour.

Roglic leek het aanvankelijk niet te halen, want Yates reed een sterke chrono en het verschil schommelde lange tijd tijd rond 10, 15 seconden. Pas in de slotkilometer trok hij het laken naar zich toe. "Ik ben er gewoon vol voor gegaan", gaf hij mee in het flashinterview. "Ik weet niet precies waar ik het verschil heb gemaakt, ik ging diep tot aan de finish. Het verschil is echt wel klein, heel klein. Ongelooflijk, maar ik haal het toch."

Het verschil tussen Roglic en Yates was voor de tijdrit 25 seconden in het voordeel van de Brit. Vorig jaar werkte de Sloveen de tijdrit 36 tellen sneller af dan de kopman van Mitchelton-SCOTT, maar deze keer droeg de Brit wel de leiderstrui. "Ik startte met vertrouwen", vertelde Roglic. "Maar uiteindelijk heb je wel alleen invloed op je eigen prestatie. Ik wilde gewoon het beste van mezelf geven en heb dat ook gedaan. Met resultaat."

Voor de 29-jarige Roglic is het zijn derde zege van het seizoen. Eerder won hij een rit in de UAE Tour en het eindklassement. Hij volgt op de erelijst Michal Kwiatkowski op. Overigens kreeg Roglic aanvankelijk de verkeerde leiderstrui uit de handen van de podiummiss, met Mitchelton-SCOTT nog op de trui, waarop de Sloveen de trui niet aantrok voor de podiumceremonie en de fotoshoot. Wat later kreeg hij dan een neutrale, zonder sponsorvermelding, in handen en trok hij de blauwe leiderstrui wel aan.

Yates wil sterker terugkomen in 2020

Adam Yates begon met een bonus van 25 seconden op Primoz Roglic in de afsluitende tijdrit, maar dat volstond niet om huiswaarts te keren met de eindzege. De Brit verliest met één seconde en eindigt dus als tweede in het klassement.

Vorig jaar moest Yates 36 tellen prijsgeven op de Sloveen in San Benedetto del Tronto, nu beperkte hij de achterstand tot 26 tellen, maar dat leverde hem dus geen eindwinst op. "Ik heb mijn best gedaan, gaf me de volle 100 procent, maar helaas was dat niet genoeg voor de zege", liet hij optekenen door zijn team Mitchelton-SCOTT. "Ik heb deze tijdrit al vaak gereden in de Tirreno, het is een lastige chrono, ik verlies altijd veel tijd en deze keer werd het nipt voor de eindzege, maar ik kom tekort. Dat hoort ook bij de koers."

"Ik gaf de voorbije dagen al aan dat 25 seconden voorsprong niet zou volstaan. En dat blijkt. Ik heb een goede tijdrit gereden, denk ik, ik had heel wat kracht en ik hield mijn positie zo lang mogelijk aan als ik kon. Veel meer kon ik niet doen. De sterkste heeft gewonnen. Volgend jaar kom ik terug en hopelijk ben ik dan ook sterker. Dit was mijn eerste grote doel van het seizoen, en ik kom dicht bij de zege. Hierna rijd ik de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland. Mijn conditie is goed en daar moeten we verder op bouwen."
 

Meer sportnieuws